Λιγοστεύουν τα αποθέματα φυσικού αερίου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο ΔΕΣΦΑ καθώς έχει παρατηρήσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας υπολείπονται σε σχέση με τις ποσότητες που απαιτούνται για την τροφοδοσία της αγοράς.


Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου. Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει ο"Ελεύθερος Τύπος", επιστολή-ντοκουμέντο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) προειδοποιεί για τη δραματική

κατάσταση των αποθεμάτων.

Ο ΔΕΣΦΑ εδώ και πέντε μέρες έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαπιστώνοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας υπολείπονται σε σχέση με τις ποσότητες που απαιτούνται για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα σήμερα αναμένεται να γίνει η νέα εκφόρτωση φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς επισπεύσθηκε η προγραμματισμένη εκφόρτωση της 28ης Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τη στιγμή που η ζήτηση είναι 168.000 ΜWh, τα αποθέματα ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα στις 22 Ιανουαρίου ήταν 65.830 ΜWh, με όριο ασφαλείας τις 66.700Μ MWh.

Στην επιστολή ο διαχειριστής του ΔΕΣΦΑ επισημαίνει πως η ΔΕΠΑ δεν ζήτησε μέχρι τώρα την πραγματοποίηση μη προγραμματισμένης εκφόρτωσης φορτίου ΥΦΑ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, όπως προβλέπεται στον κώδικα 88 του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, τρεις είναι οι λόγοι που τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση:

Πρώτον, οι αρμόδιες αρχές και δη η ΔΕΠΑ, δεν προέβλεψαν ώστε να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, δεν καταβάλλονται τα απαιτούμενα "διόδια" στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εισαγωγές φορτίων φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία.

Tρίτον, δεν έχει προωθηθεί όπως θα έπρεπε η υλοποίηση αγωγών φυσικού αερίου και ιδιαίτερα του αγωγού Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας που αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της τροφοδοσίας της χώρας μας.

Θετικό είναι το γεγονός πως η Ρωσία δέχτηκε να δώσει φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα