Λαμπρόπουλος: Πυρομαχικά 30 ετών στις αποθήκες του στρατού

Πυρομαχικά 30 και πλέον ετών βρίσκονται στις αποθήκες του στρατού και χρησιμοποιούνται έως και σήμερα στις ασκήσεις, αφού δεν υπάρχει…

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση της Ραχήλ Μακρή μετά το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο, σημειώνει ακόμη πως σε συμβάσεις προμήθειας πυρομαχικών για τα οποία δεν υπάρχει όριο ζωής, απαιτείται εγγύηση ασφαλούς χρήσης.

«Στα υπάρχοντα αποθέματα του ΕΣ υπάρχουν ορισμένα είδη πυρομαχικών, οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα», αναφέρει και συμπληρώνει πως σε κανένα

θεσμικό κείμενο, ούτε σε τεχνικό εγχειρίδιο αναγράφεται ότι ο χρόνος κατασκευής ενός πυρομαχικού, για το οποίο δεν καθορίζεται όριο ζωής, αποτελεί κριτήριο προσδιορισμού της ποιοτικής του κατάστασης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας υπάρχουν περιπτώσεις που πυρομαχικά παλαιότερης κατασκευής είναι σε άριστη ποιοτική κατάσταση, ενώ άλλα νεώτερης κατασκευής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται δεόντως.

Αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στο Βόλο που στοίχισε τη ζωή σε τρεις στρατιώτες, αναφέρει ότι στον συγκεκριμένο όλμο είχαν τοποθετηθεί την ίδια ημέρα 11 βλήματα χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. Διαβεβαιώνει δε, επικαλούμενος και τις σχετικές εκθέσεις, ότι τα πυρομαχικά πριν την έναρξη των βολών επιθεωρήθηκαν και η κατάσταση τους ήταν άριστη, ενώ αποτελούσαν μέρος 10.000 βλημάτων της ίδιας παρτίδας (κατασκευής του 1984) εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί έως τότε 2.257 για εκπαιδευτικές βολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα