Κρίσιμες ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Τις προτάσεις τους που μπορεί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση και την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας. «Επιδίωξη είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά» τονίζουν οι πρυτάνεις.


Σύμφωνα και με τα δύο μέρη, η συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές

για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου την Τρίτη, συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας και του έθεσε υπόψιν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσαν υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό ζητείται η ακύρωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ.

Σημειώνεται ότι η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.


Τι ζητούν από τον υπουργό Παιδείας

Επίσης οι πρυτάνεις ζητούν να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

Επιπλέον ζητούν τη σύσταση τριμερούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπρόσωπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ακόμη θέτουν ως ζήτημα ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς και τέλος να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.


Θετικός εμφανίζεται ο υπουργός
Ο κ.Αρβανιτόπουλος επισήμανε ακόμη μια φορά ότι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να μην χαθεί το εξάμηνο θέτοντας ως ανώτατο χρονικό όριο για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που αφορούν τις λίστες της διαθεσιμότητας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να λειτουργήσουν οι γραμματείες των ιδρυμάτων ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος.

Ως προς το θέμα της φύλαξης επισημάνθηκε ότι αυτή έχει ανατεθεί ήδη σε ιδιωτικές εταιρίες στα περισσότερα ιδρύματα.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτός στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων των ΕΛΚΕΙ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.


Ρύθμιση του υπουργείου για να μη χαθεί το εξάμηνο

Ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα από το εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη. Πηγές του υπουργείου εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ρύθμιση «αφενός θα φέρει πολλούς φοιτητές πιο κοντά στο πτυχίο, αφετέρου θα αμβλύνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα Ιδρύματα».


Νέες απεργίες από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ
Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ, προτείνουν τη σύσταση μικτής επιτροπής πανεπιστημιακών και διοικητικών, η οποία θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης των πέντε σημείων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Πέμπτη, για να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι προσέρχονται στον διάλογο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ με τους εκπροσώπους των οποίων θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 10. Στη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους θα δώσει το «παρών» και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης.

Εν τω μεταξύ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σε τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ..) από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν να προχωρήσουν από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Νέες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ

Ανοίγουν σχολές στο Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται οι επαφές Αρβανιτόπουλου με πρυτάνεις εν μέσω απεργιών

Keywords
ωρες, ελληνικα, υπουργείο παιδείας, σταση εργασιας, αναδιαρθρωση, ζητείται, κυα, προυπολογισμος, ιουνίου, απεργιες, εκπα, διευκρινίσεις, νέα, θεσσαλονικη, εμπ, μετρο, απεργια μετρο, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, καθαρα δευτερα, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 1 δεκεμβριου, ζητείται, το θεμα, αιτηση, δουλεια, εκπα, εμπ, θεμα, πλαισιο, σχολες, υπουργείο παιδείας, ωρα, γεγονος, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δοθει, δωσει, εγινε, εκτιμηση, ιδια, κλιμα, κυα, λογο, μεριμνα, πεμπτη, προβληματα, πρυτανης, πρωι, πτυχιο, ρυθμιση, τριτη, υπουργος παιδειας, φορα, εξεταστικη, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, μια φορα, πηγες
Τυχαία Θέματα