Κουβέλης: Κάλεσμα συσπείρωσης στις δυνάμεις δημοκρατικού σοσιαλισμού

Στις προοπτικές δημιουργίας μιας «ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του τμήματος της σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτει τις πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος.

«Καλούμε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, πολιτικές κινήσεις και συλλογικότητες, σε κοινή πολιτική δράση. Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης

και όχι απαραίτητα ένταξης στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο στόχος που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι μεγάλος», υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.

Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα, για την εκκίνηση ενός διαλόγου γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού νόμου, τη μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας, καθώς και τα θέματα της ευρωπαϊκής πορείας.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πάντως την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και αλληλοκατανόηση.

Ταυτόχρονα επιχείρησε να βάλει «φρένο» στους πανηγυρισμούς ότι άρχισε η έξοδος της χώρας από την κρίση, με αφορμή τα πρώτα θετικά μηνύματα, ζητώντας να μην υπάρξει εφησυχασμός διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αφού τώρα δίνουμε τη μάχη από πολύ καλύτερες θέσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, για την ένταξη της χώρας σε ένα κανονικό πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Κουβέλης.

Πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση ενός τριμερούς συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

«Η δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει», τόνισε για να προσθέσει: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι η στήριξή μας στην κυβέρνηση πρέπει να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό βεβαίως συναρτάται κάθε φορά και με τα όρια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κυβέρνηση».

Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να διατυπώνουν άλλη εναλλακτική πρόταση, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Προσδιόρισε ακόμη τη Δημοκρατική Αριστερά ως το κόμμα που «συνδυάζει την αριστερή ταυτότητα και φυσιογνωμία της με την παρέμβαση στις ανάγκες του παρόντος» και που «αναγνωρίζει το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα επιχειρεί να το αλλάξει».

Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ «αντιστρατεύεται την πολιτική της γενικευμένης λιτότητας και δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών», επενδύοντας στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι πυκνώνουν οι φωνές στη Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την Ελλάδα να πρέπει να διατηρήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει, να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013, χωρίς νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων και να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα συμφωνία στις αρχές του 2014.

Εκρινε επιπλέον θετικά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν και θα μπορούσε, όπως σημείωσε, «να έχει καλύτερα αποτελέσματα», και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις που έκανε η ΔΗΜΑΡ για όλα τα πρόσφατα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο», επανέλαβε.

Τάχθηκε υπέρ των αναγκαίων μεταρρύθμισεων με συνεχή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, επανέλαβε την πρόταση για διάλογο κυβέρνησης και ΟΛΜΕ μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τέλος, χαιρέτισε την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ασκώντας κριτική στον ΣΕΒ για τη στάση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα