Κινέζοι αγόρασαν την αμερικανική Fisker

Οι αμερικάνικες εταιρείες πράσινης τεχνολογίας, που γεννήθηκαν πριν από περίπου 7 χρόνια με φιλόδοξους στόχους και εξέλαβαν δάνεια κατά την πρώτη διακυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Α123 ήταν η πρώτη που πέρασε σε κινεζικά χέρια, για να ακολουθήσει προσφάτως και η Fisker.

Ευρύτερα γνωστή από το πολυτελές ηλεκτρικό μοντέλο Karma

των 103.000 δολ., η Fisker έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης αλλά και λαθών στην διαχείριση των κεφαλαίων από δανεισμό. Το Karma δεν είχε θερμή υποδοχή από την αγορά ενώ υπήρξαν και προβλήματα στην προμήθεια ηλεκτρικών συστημάτων από την εταιρεία A123 με την οποία συνεργαζόταν. Στις αρχές του έτους ο Henrik Fisker – ένας εκ των δυο συνιδρυτών της εταιρείας και εκτελεστικός διευθυντής – αποχώρησε από την εταιρεία ενώ κλήθηκε για να καταθέσει στο Κογκρέσο. Είχαν προηγηθεί αθρόες απολύσεις προσωπικού.

Υπό την απειλή της πτώχευσης, οι πιστωτές της εταιρείας άνοιξαν τον δρόμο της πώλησής της. Τρεις ήταν οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες στην δημοπρασία της Fisker. Η πρώτη αφορούσε στον Γερμανικό όμιλο επενδύσεων Fritz Nols AG. Η δεύτερη απαρτιζόταν από τον πρώην πρόεδρο της General Motors, Bob Lutz μαζί με τον κινέζικο όμιλο επιχειρήσεων Wanxiang. Η τρίτη προσφορά προήλθε από τον Richard Li, γιο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία, ο οποίος τελικώς είναι και ο νέος ιδιοκτήτης της Fisker.

Το ποσό της εξαγοράς ήταν πάνω από τα 30 εκατ. δολ. καθώς αυτή η τιμή ορίστηκε ως βάση για κάθε ενδιαφερόμενο που θα συμμετείχε στην δημοπρασία. Μπορεί το τίμημα να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας, όμως ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει και την αποπληρωμή των δανείων ύψους περίπου 168 εκατ. δολαρίων.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: Carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα