Καταδικάστηκε για ασέβεια ο Πακιστανός πρωθυπουργός

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι ένοχο για ασέβεια προς το δικαστήριο διότι αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του προέδρου.

Η ποινή ωστόσο η οποία του επιβλήθηκε είχε συμβολικό χαρακτήρα αφού ήταν λίγα λεπτά κράτησης στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όσον αφορά στις συνέπειες αυτής ενδέχεται να αμβλύνει την πολιτική ένταση στο Πακιστάν, όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συγκρούονταν τον περασμένο χρόνο με το στρατό και τη δικαστική εξουσία.

Πάντως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε αμέσως

την παραίτηση του Γκιλάνι και μερικοί δικηγόροι δήλωσαν πως η απόφαση τον αποκλείει αυτομάτως από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Καμάρ Ζαμάν Κάιρα είπε ωστόσο πως ο Γκιλάνι δεν έχει κανέναν «ηθικό» λόγο για να παραιτηθεί, αφού οι κατηγορίες σε βάρος του είχαν «πολιτικά κίνητρα».

«Αυτό που έκαναν είναι να πάρουν το θέμα από τη νομική αρένα και να το βάλουν στην πολιτική αρένα», δήλωσε ο Σίριλ Αλμέιντα, αρθρογράφος της εφημερίδας Dawn.

"Θα υπάρξει μεγάλη πίεση από την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών, θα λένε, 'καταδικάσθηκε επειδή παραβίασε το γράμμα του νόμου και πρέπει να πάει σπίτι του'», δήλωσε ο Αλμέιντα. «Θα υπάρξει μεγάλη πίεση για να παραιτηθεί».

Ο δικηγόρος του Γκιλάνι, ο Αϊτζάζ Αχσάν, διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει πως η αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη του μπορεί να παραταθεί για μήνες.

Να σημειωθεί πως ο Γκιλάνι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία του Πακιστάν που καταδικάζεται από δικαστήριο, ενώ η ποινή του ήταν συμβολική, αν και μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ως έξι μηνών και σε απώλεια του αξιώματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα