«Ήξεις αφήξεις» από την τρόικα για την επιστροφή στην Αθήνα

Το σκηνικό δεν είναι άγνωστο και οι δανειστές αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι το οποίο θυμίζει «πολιτικά μαγειρέματα» του παρελθόντος.

Παραμένει το «θρίλερ» με την ημερομηνία επιστροφής των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα, καθώς η Κομισιόν αποφεύγει να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι αινιγματικά καθώς σημειώνουν πως η τρόικα

θα επιστρέψει όταν έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι διαρροές από την πλευρά των δανειστών παρατείνουν την αγωνία στην Αθήνα, η οποία έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι οι τροϊκανοί έχουν “παγώσει” επ' αόριστον την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Είναι προφανές πως για μια ακόμη φορά οι επικεφαλής των δανειστών κάνουν “σπάσιμο νεύρων” στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει και πάλι ανησυχία στο Μαξίμου.

Το σκηνικό δεν είναι άγνωστο και οι τροϊκανοί αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι το οποίο θυμίζει «πολιτικά μαγειρέματα» του παρελθόντος.

"Λάδι στη φωτιά" έριξαν και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορώντας τη ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτή ευθύνεται για την καθυστέρηση των δανειστών.

«Παραμένει άγνωστο πότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το Bloomberg, στην επιστολή του σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων του τέταρτου τριμήνου του 2013. «Το Eurogroup θα συζητήσει για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα με βάση την επόμενη έκθεση προόδου» επισημαίνεται την επιστολή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της στέλνει και ξαναστέλνει τα αναλυτικά στοιχεία που της ζητούνται από την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αλλά οι δανειστές τα επιστρέφουν πίσω με τη σημείωση «ανεπαρκή», αποφεύγοντας παράλληλα να δεσμευτούν για την ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα.

Μάχη Στουρνάρας στις Βρυξέλλες

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, με τον Γ. Στουρνάρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι μαζί από τις Βρυξέλλες την επομένη του Eurogroup.

Ο Γ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να «δέσει» την κάθοδο της τρόικα στην Αθήνα και τη συμφωνία. Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την προσωρινή ατζέντα του Eurogroup, 2ο θέμα της συνάντησης, μετά τον απολογισμό της εισόδου της Λετονίας στο ευρώ.

Σύμφωνα με την ατζέντα, διαπιστώνεται πρόοδος από τις ελληνικές αρχές αλλά «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα ανοικτά», όπως δήλωσε εχθές και ο επικεφαλής του Eurogroup. Στην ατζέντα αναφέρεται ότι «είναι ακόμα άγνωστο πότε θα συνεχιστεί η αποστολή» και πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου η οποία θα εξαρτηθεί από το «αν η Ελλάδα έχει επαρκή πρόοδο στα μέτρα» του μνημονίου ώστε το Eurogroup να συζητήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστος ο χρόνος «καθόδου» των δανειστών αλλά και συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι η τρόικα θα έρθει στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται, ότι η ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων θεωρείται «καυτή», καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακινήτων, το χρηματοδοτικό κενό 2014- 2015, η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει και ένα Σύνταγμα, διάολε

Ντάισελμπλουμ: Άγνωστο πότε θα επιστρέψει η Τρόικα στην Ελλάδα

Νέο θρίλερ με την έλευση της τρόικας - Ζητεί νέα μέτρα

Μετά τις 27 Ιανουαρίου η τρόικα στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα