Τραγωδία στη Μεσόγειο: Πάνω από 200 νεκροί πρόσφυγες μετά από βύθιση δύο πλοίων

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά τη βύθιση, ανοιχτά της Λιβύης την περασμένη Κυριακή, των δύο πλοίων…

Πάνω από διακόσιοι είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εννέα διασωθέντων, οι νεκροί από την ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ, εκατό ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που διασώθηκαν από την ιταλική Ακτοφυλακή, τα δύο πλεούμενα ήταν ασφυκτικά γεμάτα με μετανάστες και ανατράπηκαν στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και με εναέρια μέσα, πάνω από την θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, αποδείχτηκε ατελέσφορή, καθώς πλην των εννέα ανθρώπων που περισυνελέγησαν ζωντανοί, δεν υπάρχουν ελπίδες για άλλους επιζώντες.

Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι η κινητοποίηση της Ευρώπης για την διάσωση των μεταναστών είναι εμφανώς ελλιπής, και ότι η μετά την ολοκλήρωση της ιταλικής ανθρωπιστικής αποστολής Μάρε Νόστρουμ, τον περασμένο Νοέμβριο, η ευρωπαϊκή αποστολή Τρίτων, που έπρεπε να την αντικαταστήσει, αποδείχθηκε, σαφώς, ανεπαρκής.

Το βράδυ της Κυριακής, άλλοι 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία λόγω ψύχους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν με πλοίο ευρωπαϊκή ακτή κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Κ.Αγρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα