Ισπανία: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις στις τράπεζες

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα διαδήλωσαν στην Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις της Ισπανίας καταδικάζοντας την κακή διαχείριση του τομέα αυτού και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, η οποία θα τροφοδοτήσει το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

«Περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 και όλες οι προγνώσεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι άλλες 20.000 θα χαθούν κατά τη διάρκεια της προσεχούς πενταετίας», επισήμανε το UGT, το οποίο μαζί με το άλλο κύριο συνδικάτο της Ισπανίας, CCOO, είχαν διοργανώσει τη διαδήλωση.

Σύμφωνα

με την Τράπεζα της Ισπανίας, ο τραπεζικός τομέας έχασε περισσότερες από 28.000 θέσεις εργασίας ανάμεσα στο 2008 και το 2011, με τους μισθωτούς του τομέα να μειώνονται από 270.855 στους 243.041. Ο αριθμός των τραπεζικών υπηρεσιών μειώθηκε επίσης από τις 45.662 στις 39.843.

«Εμείς δεν είμαστε τραπεζικοί, είμαστε εργαζόμενοι», φώναζαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές μπροστά από την Τράπεζα της Ισπανίας στην Μαδρίτη. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και πολλοί εργαζόμενοι στην Bankia, την ισπανική τράπεζα που αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες ώθησαν την ΕΕ να ανακοινώσει τον Ιούνιο μια βοήθεια προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα ύψους έως 100 δισ. ευρώ.

Από τα 37 δισ. που έχουν ήδη καταβληθεί, η Bankia έχει λάβει τα 18.

«Η Bankia είναι η κορυφή του παγόβουνου όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάντλησης λόγω της κακής διαχείρισης από τους πολιτικούς και αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι μισθωτοί», δήλωσε η 44χρονη Άνα Σάντσες, εργαζόμενη στην Bankia.

«Είμαστε πολλοί που δουλεύουμε στην Bankia εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και θέλουν να μας πετάξουν στον δρόμο με μια γελοία αποζημίωση», δήλωσε επίσης η Ισαμπέλ Γκόμεθ Σουάρεθ, άλλη μια εργαζόμενη στην τράπεζα, ηλικίας 50 ετών.

Εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα διαδήλωσαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη και η Βαλένθια.

Keywords
Τυχαία Θέματα