ΗΠΑ: Εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου

Με μια σειρά εκδηλώσεων η Αμερική τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις


Πάνω 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Πενσιλβάνια, την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Στη Νέα Υόρκη συγγενείς των θυμάτων διάβασαν τα ονόματα όλων όσων έχασαν

τη ζωή τους κατά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Το φαντασμαγορικό Tribute In Light έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη. Δύο πανίσχυρες δέσμες φωτός σχίζουν τον ουρανό πάνω από Μανχάταν. Ξεκινούν από το περιβόητο Ground Zero, το σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι ως την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και σχηματίζουν το νοερό περίγραμμα του World Trade Center.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης στο Πεντάγωνο, όπου κατέθεσε στεφάνι και σημείωσε, σε ολιγόλεπτη ομιλία του, ότι οι απειλές κατά των ΗΠΑ δεν είναι ίδιες με εκείνες προ 12 ετών, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν ίδιες.

«Η βία, όσο και αν πολλές φορές είναι αναγκαία, δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε μια ζωή ευτυχίας και αξιοπρέπειας για περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται στο πλευρό όσων πενθούν ακόμη για όσους έχασαν και θα προσπαθήσει να απαλύνει τον πόνο τους ακόμη περισσότερο, με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εκτός της μακροχρόνιας εμπλοκής των ΗΠΑ στο πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν, οδήγησαν και στην επέκταση των προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία ήλθαν πρόσφατα στην επιφάνεια με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν.

Ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Σάνκσβιλ, στην Πενσιλβάνια, στη μνήμη του πληρώματος και των επιβατών της πτήσης της United Flight 93, που πάλεψαν με τους αεροπειρατές, οδηγώντας το αεροσκάφος μακριά από τον αρχικό του στόχο, ο οποίος πιθανότατα ήταν ο Λευκός Οίκος ή το Καπιτώλιο.

Και οι 33 επιβάτες και τα επτά μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροπλάνου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πίτσμπουργκ.

Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν ενώ είναι σχεδόν έτοιμος ο νέος πύργος του World Trade Center, καθώς και μουσείο σχετικό με τις επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

11η Σεπτεμβρίου: Δώδεκα χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» τον πλανήτη

Ομπάμα: Ευκαιρία στη διπλωματία διατηρώντας την πίεση στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα