Ινδία: Βίαιες διαμαρτυρίες μετά το θάνατο 25 μαθητών από δηλητηρίαση

Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν την Τετάρτη στο ινδικό κρατίδιο του Μπιχάρ μετά τον θάνατο 25 μαθητών και τη δηλητηρίαση δεκάδων άλλων μετά την κατανάλωση δωρεάν γεύματος το οποίο διανέμεται στα σχολεία.


Τέσσερα αστυνομικά οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Ντχαρμασάτι Γκανταμάν της επαρχίας Σαράν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης γονέων και εκατοντάδων κατοίκων της επαρχίας.

Ιατρός στο τοπικό νοσοκομείο δήλωσε ότι η πιθανότερη αιτία της δηλητηρίασης είναι χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε φυτοφάρμακα

και εντομοκτόνα.

Ο σχολικός μάγειρας δήλωσε σε κυβερνητικό αξιωματούχο ότι πιθανή αιτία της δηλητηρίασης είναι ένα νέου τύπου μαγειρικό λάδι.

Εικοσιοκτώ μαθητές δημοτικού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσχάπρα και στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Πάτνα, μετά την κατανάλωση του γεύματος με ρύζι, κύαμο σόγιας και πατάτες την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του βρετανικού BBC, κάτοικοι της περιοχής οπλισμένοι με κοντάρια και μπαστούνια έχουν αποκλείσει οδικές αρτηρίες και σταθμούς του σιδηροδρόμου, αποκόπτοντας και την λειτουργία του τελευταίου.

Μαθητές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από γεύμα που κατανάλωσαν στο δημόσιο σχολείο του χωριού Μασράχ.

Πέραν των διαμαρτυριών στο Ντχαρμασάτι Γκανταμάν, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο και κατέστρεψαν ιδιωτική περιουσία και στην Τσχάπρα.

Κάλεσμα για απεργιακή διαμαρτυρία έχουν απευθύνει και πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι διαδηλωτές έδιωξαν βίαια πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι επιχείρησαν να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Συνολικά 47 παιδιά δηλητηριάστηκαν από τα ακατάλληλα γεύματα.

Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση, οι μαθητές παρουσίαζαν συμφόρηση στο στήθος, κλασσικό σύμπτωμα δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή φυτοφαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα