Ιαπωνία: Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διέλυσε σήμερα (21/11) την Κάτω Βουλή ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διενέργεια πρόωρων…


Ο Άμπε είναι ο "πατέρας" του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε

τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης.

Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της κατά 1,5 χρόνο, δηλαδή για το 2017.

Μέχρι το τέλος του 2016 δεν απαιτείται η διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα (21/11) δείχνει τη δημοτικότητα του Άμπε να έχει πέσει στο 39%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Το 37% δήλωσαν ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP), ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) και το 30% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα