Η θέση της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις είναι σαφής

Δεν έχει αλλάξει η «σαφής θέση της ΕΕ σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», σύμφωνα με την…

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα (σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές), ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Μογκερίνι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο, λόγω των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ

της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε, μάλιστα, την κ. Μογκερίνι να επισκεφθεί την Κύπρο, λαμβάνοντας θετική απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν απειλές, τριβές και προκλητικές ενέργειες που να βλάπτουν τόσο τις σχέσεις καλής γειτονίας, όσο και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό» να μειωθεί η ένταση προς όφελος όλων των πλευρών.

«Ταυτόχρονα ελπίζουμε η διερεύνηση και ενδεχόμενη εξόρυξη και εξαγωγή φυσικών πόρων να μπορέσει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των Κυπρίων», κατέληξε ο Χαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα