Η Στοκχόλμη επιστρέφει στην ομαλότητα

Μόνο μερικά αυτοκίνητα κάηκαν στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης την περασμένη νύχτα, έπειτα από μία εβδομάδα ταραχών.


Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κγελ Λίντγκρεν, δήλωσε ότι η σουηδική πρωτεύουσα επιστρέφει στην ομαλότητα. «Δεν γίνονται ταραχές και κάηκαν μόνο μερικά αυτοκίνητα, λιγότερα από δέκα».

Σε άλλες πόλεις της Σουηδίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Από τις 24 Μαΐου, η ένταση των νυκτερινών επεισοδίων μειώνεται καθώς ενισχύονται η παρουσία των δυνάμεων της τάξης και οι περιπολίες απλών πολιτών που προσπαθούν

να αποτρέψουν τους ταραχοποιούς.

Οι βιαιότητες αυτές προκάλεσαν στη Σουηδία μια συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία μεταξύ τους είναι υψηλότερη αυτής μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού. Στο εξωτερικό, οι ταραχές έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εικόνα ειρήνης και ισότητας που επικρατεί για τη σουηδική κοινωνία.

Εξαιτίας της φιλελεύθερης μεταναστευτικής πολιτικής της, η Σουηδία έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένας από τους πρώτους προορισμούς των μεταναστών προς την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολίτες του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Σομαλίας, των Βαλκανίων και προσφάτως της Συρίας.

Σοβαρά επεισόδια είχαν ήδη σημειωθεί το 2010 στο Ρίνκεμπι και το 2008 στο Μάλμε, στη νότια Σουηδία, μετά το κλείσιμο ενός ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα