Η οικονομική κρίση απαιτεί ειδίκευση σε καινοτόμους τομείς

Η χώρα μας βιώνει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Τα τελευταία χρόνια, οι σταθερές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, αρχής γενομένης από την «κραταιά» Αμερική, έχουν κλυδωνιστεί ανεπανόρθωτα.

Του κ. Νικόλαου Μακρυπλίδη,

Προέδρου Aegean Omiros College- Το κολέγιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου «ΟΜΗΡΟΣ»

Η κρίση πέρασε τα «παγωμένα» νερά του Ατλαντικού και έκανε την εμφάνισή της, βάλλοντας το ευαίσθητο οικονομικό σύστημα της Ισλανδίας και στη συνέχεια πέρασε, με εξαιρετική ταχύτητα, στο τραπεζικό

σύστημα της Ιρλανδίας. Τέλος, έφτασε και στα εδάφη μας, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους εργαζομένους – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με την ανεργία είναι τρομακτικά. Στο 21,9% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2012, έναντι 15,7% το Μάρτιο του 2011 και 21,4% το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ).

Τι μπορεί να ελπίζει κανείς, ιδιαίτερα κάποιος εργαζόμενος, από τη δεδομένη -θα έλεγε κανείς- κατάσταση;

Η απάντηση είναι μία! Ειδίκευση σε νέους καινοτόμους τομείς!

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μεταβάλλεται κι εξελίσσεται συνεχώς, η περίοδος της βαθιάς ύφεσης που διανύουμε αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο για την εύρεση εργασίας. Οι απαιτήσεις αυξάνονται, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Η αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει αυτήν την περίοδο σημάδια κάμψης όσον αφορά τη ζήτηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τα προσόντα του και να γίνει ανταγωνιστικός; Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων σε υφεσιακές περιόδους, τη στιγμή που οι αγορές (και μαζί οι επιχειρήσεις) αδυνατούν να έλθουν σε ισορροπία;

Από τις βασικότερες λύσεις είναι η εκπαίδευση και η εξειδίκευση. Ένα σύνολο προσόντων και δεξιοτήτων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του παρόντος και θα αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο δρόμος της καινοτομίας και της ανάπτυξης βρίσκεται μπροστά μας. Δεν είναι κοινοτοπία να πούμε πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα η κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την έναρξη μιας ανοδικής πορείας σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Η Ελλάδα έχει μακρά και πλούσια ιστορία κατά την οποία άσκησε μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Είμαστε μία ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο υψηλό επίπεδο μόρφωσης και γνώσης του ελληνικού λαού. Το ζητούμενο, όμως, πλέον είναι η γνώση αυτή να είναι προσανατολισμένη σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, καθώς και να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Επομένως, η εκπαίδευση και κυρίως η μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε καινοτόμους τομείς συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνουν την επιτυχία τους οι μελλοντικοί επαγγελματίες.

Η πράσινη ανάπτυξη και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες (στον Τουρισμό,

Keywords
Τυχαία Θέματα