Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στο Indy 500 των ΗΠΑ

Η παγκοσμίως διάσημη για τους πίνακές της με αυτοκίνητα Formula 1 εν κινήσει, Ελληνίδα καλλιτέχνις εκθέτει τα έργα της στο πλαίσιο μιας κορυφαίας στιγμής του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

To Indy 500 είναι ένα φεστιβάλ ταχύτητας, η κορυφαία στιγμή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην εκεί μεριά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, η κουλτούρα της Formula 1 δεν είναι

τόσο αναπτυγμένη όσο σ’ εμάς στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το δικό τους πρωτάθλημα Formula. Και ο αγώνας Indy 500, ή –πιο γνωστός σ’ εμάς- «τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης» είναι γι’ αυτούς ένα αθλητικό γεγονός πολύ ανώτερο από το grand prix του Μόντε Κάρλο, της Μόντσας ή του Σίλβερστοουν.

Στο πλαίσιο του φετινού Indy 500, που θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου, μια μεγάλη εικαστική έκθεση θα ανοίξει στις 23 του μηνός στο National Art Museum of Sports (NAMOS) της Ινδιανάπολης με θέμα «Speed and Motion: Racing to the Finish Line». Η έκθεση θα περιλαμβάνει πάνω από τριάντα πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες από πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες του αθλητισμού από την Αμερική και από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, η διάσημη Ελληνίδα ζωγράφος που έχει ασχοληθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με τον παλμό και την ένταση των αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα έργα της που απεικονίζουν μονοθέσια της Formula 1 εν κινήσει έχουν εκτεθεί σε κορυφαία Μουσεία σε όλο τον κόσμο, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο Εθνικό Μουσείο «Γυναικών στις Τέχνες» στην Ουάσιγκτον, στο Μουσείο της Lamborghini Automobili στην Μπολώνια της Ιταλίας, στη συλλογή της UNESCO στο Παρίσι καθώς και στο Μουσείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

Στην έκθεση «Speed and Motion: Racing to the Finish Line» στην Ινδιανάπολη, θα παρουσιαστούν έργα από αγώνες όλων των ειδών. Όχι μόνο αυτοκινήτων, δηλαδή, αλλά και μηχανών, καγιάκ, ποδηλάτων, ιπποδρομιών. Επίσης θα αφορούν σε τρέξιμο, κολύμπι και τρίαθλο. Κάθε αντικείμενο τέχνης, από τα περισσότερα από τριάντα που θα εκτεθούν, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταχύτητας και της κίνησης στον αθλητισμό. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι οι διάσημοι εικαστικοί Chris Bucher, Scott Fincher, Sayaka Ganz, Walter Knabe, Thomas Allen Pauly, και Clint Thayer και, φυσικά, η «δική μας» Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της που έχουν εκτεθεί ποτέ στις ΗΠΑ, όπως είναι και λογικό, αφού στη μυθική πίστα της Ινδιανάπολης τα έργα της βρίσκονται στο στοιχείο τους. H πρόσκληση, μάλιστα, της έκθεσης είναι εικονογραφημένη με τον δικό της διάσημο πίνακα Ferrari Double F1!

Στον κατάλογο της έκθεσης, διαβάζουμε για την σπουδαία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα ένα απόσπασμα από τη μονογραφία «Διάλογος με την Τέχνη» των εκδόσεων Λοβάνη που έχει γράψει η ιστορικός Μαργαρίτα Δρίλλια-Λιβάνη:

«Η ζωή του ανθρώπου τον 20ο αιώνα ήταν πάντα μια συνεχής επανάσταση, και το πρώτο καλλιτέχνημα αυτής της επανάστασης ήταν και είναι το αυτοκίνητο. Η Φόρμουλα 1, με τη

Keywords
Τυχαία Θέματα