Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ … τον Σεπτέμβριο

Η Γερμανία βρίσκεται εμφανώς μπροστά σε ένα πειρασμό. Να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και να προεξοφλήσει τις εξελίξεις.

Αντί δηλαδή να παρακολουθεί αδρανής επί της ουσίας την διάλυση της συνοχής της ευρωζώνης, το επόμενο 10μηνο και να έχει πάνω της , την διεθνή πίεση να στηρίξει οικονομικά και θεσμικά το Νότο, που σημαίνει 3-5 τρις ευρώ, συνυπολογίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

να κάνει μια κίνηση «ρουα-ματ».

Αρνούμενη την επιμήκυνση του «ελληνικού προγράμματος» και ενός Μνημονίου 3 , μέχρι τις αρχές του 2013, να δημιουργήσει αρχική κρίση , με την Ελλάδα να αναγκάζεται τον Σεπτέμβριο , να ζητά την αποχώρηση της από το ευρώ , μετά από αδυναμία πληρωμών. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι μόνον η αδυναμία εξυπηρέτησης των εξωτερικών πληρωμών, προς τους πιστωτές, αλλά και των εσωτερικών , σε μισθούς και συντάξεις.

Το Βερολίνο στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνυπολογίζει δύο παράγοντες. Πρώτον ότι θα έχει πλέον εκδηλωθεί σε πλήρη έκταση η νέα κρίση στο τραπεζικό σύστημα των Αγγλοσαξόνων, άρα και στις αγορές, που ήδη έχει ξεκινήσει με το επιτόκιο της διατραπεζικής και την εμπλοκή- χειραγώγηση από πλευράς Αγγλικών τραπεζών. Στη δεύτερη αυτή φάση κρίσης αξιοπιστίας των αυτορυθμιζόμενων αγορών , εκτός από την συστημική θέση των τραπεζών θα δοκιμασθεί και το δόγμα του μονεταρισμού και του πρώτου αγγλικού τύπου Θατσερισμού. Δεύτερον θα δοκιμάσει με «φωτιά» , να αντιμετωπίσει τη «φωτιά» που βάζουν στην ευρωζώνη, οι συνθήκες χρεοκοπίας και «παγίδας δανεισμού», που χαρακτηρίζουν πλέον τις ισχυρές και ογκώδεις οικονομίες της Ιταλίας και Ισπανίας, ξεχειλώνοντας το πουλόβερ της Ευρώπης ,σε βαθμό να σχισθεί.

Το νέο δόγμα Μονρόε και οι Ρεπουμπλικάνοι

Το πολύ ενδιαφέρον στο σενάριο αυτό είναι ότι αν βρεθεί εκτός ευρώ η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο , δεν θα μπορεί να τύχει καμίας ουσιαστικής στήριξης από τις ΗΠΑ. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Αμερική , ευρισκόμενη και τυπικά στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη Προέδρου, θα διακατέχεται από «κενό Διοίκησης». Πολύ πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η προοπτική , εάν υποθέσουμε ότι το Βερολίνο επιζητά την ανατροπή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και την κυριαρχίας των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον και την ανάδειξη στην εξουσία των Ρεπουμπλικάνων. Γιατί; Απλούστατα επειδή είναι ήδη διακηρυγμένη η διάθεση τους , να αποτραβηχτούν πλήρως από την Ευρώπη, να μην αναλάβουν κανένα κόστος και ρίσκο , από την πορεία ύφεσης που κυριαρχεί στην ευρωζώνη και να αφήσουν τον Ευρωπαϊκό Νότο στην τύχη του. Ή καλύτερα στα «νύχια» της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Αν η Αμερική επιλέξει για την αντιμετώπιση του δικού της προβλήματος χρέους και ύφεσης , ένα ιδιότυπο δόγμα Μονρόε, τότε η τύχη της Ευρώπης μένει στη διάθεση των Γερμανών. Μάλιστα η μεγάλη περιπέτεια που θα μπει η Ελλάδα, με την επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα , απομονωμένη από παντού, λόγω των συνθηκών και ναρκοθετημένη στον απόλυτο βαθμό από τους ευρωπαίους

Keywords
Τυχαία Θέματα