Γιώργος Παπανδρέου: Έχουμε ανάγκη από μία «φιλοευρωπαική» κυβέρνηση

Η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη από μία «φιλοευρωπαική» κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τη χώρα την χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, λέει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μία διαφορετική αντιμετώπιση

προς την χώρα.

«Ελπίζω στη νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που μπορούν να δημιουργήσουν έναν σταθερό συνασπισμό και επομένως να εξετάσουν πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα λιτότητας», λέει στον Guardian. «Αυτό το πιο πιθανό θα συνεπάγεται την επιμήκυνση του προγράμματος και ο επιπρόσθετος αυτός χρόνος θα σήμαινε ότι θα χρειαζόμασταν περισσότερα χρήματα», τονίζει.

«Χρειαζόμαστε ασφάλεια και ένα μία σαφή πορεία και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι Έλληνες. Η Ευρώπη πρέπει να επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Με κάθε βήμα μέχρι στιγμής μπαλώνουμε το πρόβλημα. Το συνοθύλευμα αυτό πρέπει να τελειώσει», επισημαίνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για την ύπαρξη πολλών στερεότυπων. «Έχουμε γίνει το σημείο αναφοράς για κάθε αναλυτή που θέλει να προβάλλει τη θέση του για την παγκόσμια οικονομία», λέει, προσθέτοντας: «Είναι πολύ εύκολο να λες ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα αλλά έχουμε δει και έχουμε ξαναδεί ότι κινδυνεύει το σύστημα. Αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι που θα δούμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε μόνο το είδωλο των προβλημάτων που μπορεί να έρθουν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι έχει νιώσει μεικτά συναισθήματα. «Υπήρχαν καλές και κακές στιγμές», λέει. «Όμως ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει να να κοιτάξουμε μπροστά με πιο ψύχραιμο τρόπο». Επιμένει, πάντως, ότι ως πρωθυπουργός έκανε «ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσει την Ελλάδα πάνω από την επιφάνεια του νερού».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται και στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει να γίνει πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Από το καλοκαίρι του 2011 συζητούσαμε για ένα δημοψήφισμα», λέει αποκαλύπτοντας ότι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πλήρως ενήμεροι για τα σχέδιά του σε ότι αφορά το δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα