«Για μία καλύτερη Ευρώπη»: Το σλόγκαν της Κύπρου για προεδρία στην ΕΕ

14:55 1/7/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Για μία καλύτερη Ευρώπη» είναι το φιλόδοξο σύνθημα της Κύπρου, που αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου.

Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη θεσμική, αλλά και οικονομική συγκυρία, η Κύπρος μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Ιωάννης Κασουλίδης, αντιπρόεδρος σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Βασική προτεραιότητα αποτελεί και ένας από τους πιο σημαντικούς φακέλους για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα: οι «δημοσιονομικές προοπτικές», δηλαδή το πλαίσιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, από το οποίο εξαρτάται το συνολικό ποσό που δίνεται στον μεσογειακό Νότο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ή του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης.

Διακριτικοί χειρισμοί στο κυπριακό

Τι γίνεται όμως με το κυπριακό ζήτημα στους επόμενους έξι μήνες; Ακολουθώντας την κοινοτική παράδοση, η Κύπρος θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται την προεδρία για να προωθήσει εθνικές προτεραιότητες. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η προεδρία και η προβολή που αυτή συνεπάγεται θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την υπόθεση της Κύπρου, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης:

«Δεν μπορεί παρά ο καθένας που πηγαίνει στην Κύπρο να έρχεται σε επαφή με τη διαίρεση του νησιού, να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα που είναι ότι υπάρχει μέρος ευρωπαϊκού εδάφους που βρίσκεται υπό κατοχή και μάλιστα από μία χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Ερχόμενοι σε επαφή με αυτά τα προβλήματα οι Ευρωπαίοι πιστεύω ότι θα προβληματιστούν πάνω στο πώς θα πρέπει να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία μελλοντικά για να βρει μια λύση και στο δικό της το πρόβλημα που είναι και πρόβλημα της Ε.Ε.».

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή», καθώς για πρώτη φορά η Κύπρος θα έχει μία τόσο σημαντική ευρωπαϊκή θέση και αποστολή. Εκτιμά ωστόσο ότι η Λευκωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες και αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δηλώνει ανοιχτά ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα παγώσει κάθε επαφή με την προεδρία στη διάρκεια του κυπριακού εξαμήνου.

«Θα έχει δυσκολίες που ήδη επιχειρεί να της δημιουργήσει η Τουρκία μη αναγνωρίζοντας, πέραν κάθε λογικής ως υποψήφια χώρα, την προεδρία της Ε.Ε. Ήδη αυτό είναι ένα προβληματάκι. Είναι όμως περισσότερο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία και όχι για την Κύπρο και την Ε.Ε., η οποία θα συνεχίσει να δουλεύει με σεβασμό των κανόνων λειτουργίας και των αρχών της».

Προβληματισμός για τις τουρκικές αντιδράσεις

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει ότι πήρε ήδη επί δανικής προεδρίας μία πρόγευση των μελλοντικών αντιδράσεων: «Στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε.-Τουρκίας που παρίστανται αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος συνάδελφος, σωστά, καλωσόρισε τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Ε.Ε., τώρα της Δανίας δηλαδή. Σε ερώτησή μου κατά πόσον θα επαναλάβει τον χαιρετισμό και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα