Γερμανός ιστορικός προτείνει προσωρινή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ...

12:57 3/2/2015 - Πηγή: NewsBomb
Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο ιστορικός της Οικονομίας Βέρνερ Πλούμπε. «Χωρίς ευρώ θα αποκατασταθεί η…

Σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF) εξηγεί: «Ένα κούρεμα δεν ωφελεί την Ελλάδα από τη στιγμή που προς το παρόν δεν αποπληρώνει πιστώσεις. Για διαπραγματευτικούς λόγους διατυπώνεται αίτημα για κούρεμα

του χρέους, έτσι ώστε μετά από το βροντερό 'όχι' των ευρωπαίων εταίρων να δοθούν ντε φάκτο στην Ελλάδα μία ακόμη μεγαλύτερη παράταση στην αποπληρωμή του χρέους και διευκολύνσεις στη χρηματοδότησή του».

Ο γερμανός ιστορικός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα στηρίζουν το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύστημα και δεν βοήθησαν τον ελληνικό πληθυσμό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την διάθεση τεράστιων ποσών, η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 25%.

Κατά την άποψη του καθηγητή Βέρνερ Πλούμπε ο μόνος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη:
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Ελλάδα έχει ωστόσο πολλά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο. Η ισχύς των ελλήνων εφοπλιστών σίγουρα δεν είναι τυχαία. Η συμμετοχή στο ευρώ, αλλά και οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οικονομικοί συσχετισμοί καθιστούν τη χώρα ακριβή. Την ίδια στιγμή η χώρα 'διογκώθηκε' υπερβολικά οικονομικά χάρη στον χαμηλότοκο δανεισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα