Γαλλία: Οξυμένη παραμένει η ατμόσφαιρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Καμένες σημαίες, απειλές εναντίον στρατιωτών που φύλασσαν ένα εβραϊκό σχολείο, απειλές μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: μια σειρά επεισοδίων μαρτυρούν…

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (19/1) δύο στρατιώτες που φρουρούσαν ένα εβραϊκό λύκειο στο Ρενσί, προάστιο του Παρισιού, δέχθηκαν απειλές από έναν άνδρα,, ο οποίος τράβηξε μπροστά τους τον κόκορα του όπλου του.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι αναπτύχθηκαν έξω από εβραϊκούς στόχους, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 9 Ιανουαρίου εναντίον του εβραϊκού σουπερμάρκετ από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι, όπλισαν τα τουφέκια τους,

γεγονός που έτρεψε το δράστη σε φυγή.

Το Σαββατοκύριακο, στο Αιάκειο της Κορσικής, αφού πυρπολήθηκε μια γαλλική σημαία η οποία κυμάτιζε σε ένα νηπιαγωγείο μιας συνοικίας όπου ζουν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική, αντικαταστάθηκε με μία μαροκινή. Ενέργεια για την οποία πάντως δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη.

Την ίδια ώρα, γαλλικές σημαίες κάηκαν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στο Νίγηρα και το Πακιστάν, κατά τη διάρκεια αντιγαλλικών διαδηλώσεων εναντίον του νέου σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Μια 19χρονη μαθήτρια, εξάλλου, τέθηκε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση στο Ποντουάζ, κοντά στο Παρίσι, επειδή έγραψε απειλητικά σχόλια στη σελίδα που διατηρούσε στο Facebook η μητέρα ενός από τα θύματα του τζιχαντιστή Μοχάμεντ Μέραχ, ο οποίος σκότωσε Εβραίους και στρατιώτες στην Τουλούζη το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα ενός από τους στρατιώτες, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος, επισκέπτεται πλέον σχολεία, προωθώντας μια πιο ήπια μορφή του ισλάμ.

Η νεαρή κοπέλα φέρεται επίσης να ανέβασε στο Facebook την προηγούμενη εβδομάδα ένα μήνυμα με το οποίο προσυπέγραφε τις τρομοκρατικές επιθέσεις…

Στο πλαίσιο αυτό, το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να απαγορεύσουν τη λειτουργία οποιουδήποτε χώρου μουσουλμανικής θρησκείας ή ιμάμη οι οποίοι προωθούν «έναν λόγο που αντιτίθεται στις αξίες της δημοκρατίας».

Ολάντ: Η Γαλλία δεν προσβάλλει κανέναν όταν υπερασπίζεται τις ιδέες της

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «δεν προσβάλλει κανέναν» όταν υπερασπίζεται «τις ιδέες της», αναφερόμενος εμμέσως στις διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo ενός ακόμη σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ.

«Δεν προσβάλλουμε κανέναν όταν υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας, όταν ζητάμε ελευθερία, αντίθετα σεβόμαστε όλες και όλους στους οποίους απευθύνονται οι ιδέες μας για να τις μοιραστούν», είπε ο Ολάντ, μιλώντας με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε καμία χώρα, όμως η Γαλλία δεν αποδέχεται καμία μισαλλοδοξία και η γαλλική σημαία είναι πάντα αυτή της ελευθερίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι διαδηλώσεις κατά της Σαρλί Εμπντό συνεχίστηκαν και σήμερα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια στο Νίγηρα όπου έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα,

Keywords
Αναζητήσεις
oxymeni
Τυχαία Θέματα