«Γαλάζιες» καραμπόλες στη Θεσσαλονίκη

Τελικώς, διαψεύστηκαν τα σενάρια που ήθελαν στη θέση του προέδρου της Διοικούσας της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, να τοποθετείται ο δικηγόρος και στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Αντώνης Οικονόμου, σε αντικατάσταση του υφυπουργοποιηθέντος Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε, κατόπιν απόφασης του προέδρου της Ν.Δ., αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού.

Στην τοποθέτηση του κ. Οικονόμου

ως επικεφαλής της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης αντιδρούσε μερίδα Καραμανλικών η οποία, ως πλειοψηφούσα πτέρυγα, θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας θα έπρεπε να προέρχεται από τους κόλπους της. Έτσι, και παρά την υποστήριξη Βαρτζόπουλου υπέρ του διορισμού Οικονόμου, η λύση αυτή τελικώς ναυάγησε.

Κατόπιν αυτών νέος πρόεδρος της Διοικούσας τοποθετήθηκε ο γιατρός Δημήτρης Τσάμης, ο οποίος αν και συγκαταλέγεται στην καραμανλική πτέρυγα, εντούτοις θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς είχε λάβει αποστάσεις από το κομματικό κατεστημένο κατά την περίοδο της Νέας Διακυβέρνησης. Επιπλέον, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Σαμαρικούς, αλλά και με τους Ντορικούς (όσους τέλος πάντων παρέμειναν στη Ν.Δ.).

Διαγκωνισμός παρατηρείται, όμως, και για άλλες δύο κομματικές θέσεις. Η πρώτη αφορά στον κομματικό περιφερειάρχη Μακεδονίας-Θράκης, θέση την οποία κατείχε έως πρόσφατα ο Δημήτρης Πανοζάχος, ο οποίος παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα βουλευτή. Ως πιθανός διάδοχός του εμφανίζεται ο Κώστας Ταγγίρης, άλλοτε συνεταίρος του στον περίφημο «κρατικοδίαιτο» επί Νέας Διακυβέρνησης «Ορθολογισμό».

Η άλλη επίζηλη θέση είναι αυτή του υπευθύνου του γραφείου Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Επικεφαλής έως πρόσφατα ήταν η Λιάνα Γούτα η οποία όμως έχει περιπέσει σε δυσμένεια. Επί Καραμανλή θεωρείτο από τις ανερχόμενες αξίες στο «γαλάζιο» πολιτικό χρηματιστήριο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επί Σαμαρά, η μετοχή της πήρε την κατηφόρα, πορεία η οποία θεωρείται πλέον από πολλούς ως μη αντιστρέψιμη.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα