Φόβοι για 40 χαμένες ζωές στο ναυάγιο της Αϊτής

Περίπου 40 Αϊτινοί μετανάστες υπολογίζεται ότι πνίγηκαν όταν το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να φθάσουν στα νησιά Τερκς εντ…

Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 21 σοροί αφότου το πλοίο ναυάγησε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής.

«Το Λιμενικό Σώμα της Αϊτής ανέσυρε 12 επιζήσαντες, αλλά ενημέρωσε ότι 19 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη», διευκρίνισε το ΛΣ των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωσή του.

Ένα ελικόπτερο του αμερικανικού Λιμενικού Σώματος συμμετείχε σήμερα το πρωί στις έρευνες για

την εύρεση τυχόν επιζώντων, σαρώνοντας τις βόρειες ακτές ανάμεσα στις πόλεις Καπ Αϊτιέν και Πορτ ντε Πε, αλλά δεν βρήκε κανένα ίχνος ζωής, πρόσθεσε το ΛΣ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αϊτινές Αρχές, το ιστιοφόρο μεταφοράς εμπορευμάτων στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άνθρωποι που ήθελαν να φθάσουν στα Τερκς εντ Κάικος, βυθίστηκε κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Λε Μπορν.

Μετανάστες από την Αϊτή, την Κούβα και άλλα κράτη της Καραϊβικής προσπαθούν συχνά να πάνε στα Τερκς εντ Κάικος και στις Μπαχάμες, ώστε στη συνέχεια να αποπειραθούν να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ, συχνά με παραφορτωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ίχνος του πλοίου», δήλωσε ο αρχικελευστής Ράιαν Ντος του αμερικανικού Λιμενικού Σώματος στο Μαϊάμι.

«Με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι μετανάστες, φαίνεται ότι ο απολογισμός των νεκρών μάλλον θα αυξηθεί. Οι ομάδες μας ερευνούν για να βρουν τους αγνοούμενους και να τους παραδώσουν στους οικείους τους», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο πλοίαρχος Μαρκ Φέντορ, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης του ΛΣ των ΗΠΑ στο Μαϊάμι.

«Η λυπηρή αλήθεια παραμένει ότι πολλοί έχουν ήδη χαθεί και το Λιμενικό Σώμα καλεί τους πάντες να το σκέφτονται δύο φορές πριν αποτολμήσουν το επικίνδυνο και παράνομο θαλάσσιο ταξίδι», συμπλήρωσε.

Μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έχει διασώσει 309 Αϊτινούς. Ο αριθμός αυτός πάντως είναι αισθητά χαμηλότερος από εκείνον της προηγούμενης 12μηνης περιόδου, όταν διασώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΣ των ΗΠΑ, 1.103 Αϊτινοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα