Φόροι… κατά το δοκούν σε όσους δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Εντολή στους εφόρους να υπολογίζουν το φόρο όπως θέλουν οι ίδιοι, στην περίπτωση που επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ή κάθε είδους δηλώσεις όπως για παράδειγμα ΦΠΑ, δίνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουνίου προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αν αυτό δεν γίνει, οι εφορίες έχουν εντολή

να υπολογίζουν οι ίδιες το φόρο!

Με εγκύκλιό του ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων δίνει εντολή στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, να ελέγξουν πόσες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει στο Taxis έστω και μία «συναλλακτική κίνηση» το διάστημα από 1-1-2011 μέχρι τις 31-12-2013.

Αυτές οι εταιρίες θεωρούνται «ενεργές» για την εφορία.

Σε περίπτωση δεν υποβληθεί δήλωση από μια «ενεργή» εταιρία, ο έφορος θα υπολογίζει από το γραφείο του ένα ενδεικτικό ποσό φόρου, με βάση δυο παραμέτρους:

-τι δήλωνε ο υπόχρεος στο παρελθόν
ή
-τι δηλώνει κατά μέσο όρο ο κλάδος, στον οποίο ανήκει η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι από φέτος αποσυνδέθηκε η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου από την πληρωμή.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Να εκπληρώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποχρεώσεις εφόσον συνεχίζουν να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα ή αν έχουν διακόψει τις εργασίες τους να υποβάλλουν αντίστοιχη δήλωση.

Βέβαια, τους δίνει το δικαίωμα να παγώσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αν και πάλι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση «αδράνειας».

Διαβάστε επίσης:

Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων

Ποιες αποδείξεις «μετρούν» στην Εφορία

Αγνοούμενο αγοράκι βρέθηκε μέσα σε ηλεκτρονικό μηχάνημα! (vid+phs)

Το συγκλονιστικό τηλεφώνημα στη γραμμή έκτακτης ανάγκης

Keywords
Τυχαία Θέματα