Εξετάσεις... ιδεολογίας θα δίνουν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι

Εξετάσεις ιδεολογίας θα κληθούν να δώσουν οι δημοσιογράφοι στην Κίνα εάν θέλουν να διατηρήσουν την ιδιότητα τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στις αρχές του άλλου χρόνου και ένα ακόμη ένα σαφές δείγμα της αύξησης του ελέγχου που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δώσουν μαζικά τέτοιες εξετάσεις, επισήμαναν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέταση θα βασιστεί σ' ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων το οποίο πωλείται στα βιβλιοπωλεία.

Το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες όπως "δεν επιτρέπεται επ' ουδενί δημοσιευμένα ρεπορτάζ να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε σχόλια αντιβαίνουν στην κομματική γραμμή" και "η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι σχέση καθοδηγητή και καθοδηγουμένου".

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον 18 ώρες σε θέματα που περιλαμβάνουν τις μαρξιστικές ειδησεογραφικές αξίες και το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά, καθώς και στη δημοσιογραφική δεοντολογία, πριν συμμετάσχουν στην εξέταση που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Ο αντίκτυπος που είχε την περασμένη χρονιά η αύξηση του ελέγχου ήταν αποκαρδιωτικός, είπαν στο Ρόιτερς έξι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι ζητώντας να μην κατονομαστούν για να αποφύγουν τις συνέπειες επειδή μίλησαν χωρίς άδεια σε ξένο μέσο ενημέρωσης.

Η Κίνα έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες να περιορίσει τη δουλειά ξένων ειδησεογραφικών οργανισμών. Τόσο στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" όσο και στο "Μπλούμπλεργκ Νιούζ" δεν δόθηκαν νέες δημοσιογραφικές βίζες για πάνω από ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση εκ μέρους τους ρεπορτάζ για τον πλούτο μελών των οικογενειών του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα