Έτσι έφαγαν 1,2 δισ. από το ΙΚΑ

Κομπίνα ύψους 1,2 δισ. ευρώ είχαν στήσει σε βάρος του ΙΚΑ εργοδότες, οι οποίοι άλλα δήλωναν και... άλλα πλήρωναν. Την απάτη έφεραν στο φως οι αναδρομικοί έλεγχοι και ήδη άρχισαν να αποστέλλονται ειδοποιητήρια προς τις επιχειρήσεις.

Όσοι εργοδότες δεν πληρώσουν τα χρωστούμενα θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ο νόμος προβλέπει μηνιαία υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και έλεγχο

εισφορών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στην πράξη, με αποτέλεσμα να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας.

Άρχισαν τότε οι αναδρομικές μηνιαίες συγκρίσεις των εισφορών και των δηλώσεων. Από τον αναδρομικό έλεγχο προέκυψε πως μόνο τον Οκτώβριο οι απώλειες του ΙΚΑ από μη καταβολή εισφορών που είχαν δηλωθεί έφτασαν στα 100,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα έχει καθιερωθεί ο μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης των δηλωμένων εισφορών με εκείνες που καταβάλλονται, μέσα μάλιστα σε ένα μήνα από την υποβολή των πρώτων. Σε αυτή τη φάση περνούν από «κόσκινο» τα στοιχεία για τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το καλοκαίρι, ενώ σταδιακά ο έλεγχος θα προχωρήσει σε προηγούμενους μήνες.

Για παράδειγμα, επιχείρηση από τον ναυπηγικό κλάδο που έπρεπε να πληρώσει 549.300 ευρώ στο ΙΚΑ, είχε καταβάλει μόνο 3.197 ευρώ. Άλλη επιχείρηση αντί για 177.500 ευρώ κατέβαλε 5.260, ενώ υπάρχει και περίπτωση δημόσιας επιχείρησης που αντί για 197.600 ευρώ έδωσε μόνο 2.600 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στην κομπίνα στον Οίκο Ναύτου υπάλληλος με απόσπαση στο υπ. Παιδείας

Keywords
Τυχαία Θέματα