Ερώτηση Ντινόπουλου για παύση εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την παύση των εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναφορικά με την κατασκευή έξι υποβρυχίων παρά την υπογραφή της νέας σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους αναδόχους του έργου κατεγγέλλει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αργύρης Ντινόπουλος.

Η νέα αυτή σύμβαση η οποία έλαβε και την μορφή Νόμου (3885/29-09-10) που ψηφίστηκε στη Βουλή

από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, προβλέπει την συνέχιση της κατασκευής συνολικά έξι υποβρυχίων έναντι του ποσού του 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ντινόπουλος, πρόκειται για τη συνέχεια της γνωστής σύμβασης η οποία υπεγράφη το έτος 2000 και για την οποία έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο τότε αρμόδιος υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος μετά από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση εκείνη την σύμβαση ( του 2000) το ελληνικό δημόσιο είχε ήδη πληρώσει (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010) στους αναδόχους το ιλιγγιώδες ποσό των 2.033.100.000 ευρώ και είχε παραλάβει μόλις ένα υποβρύχιο, το γνωστό «Παπανικολής».

Και η νέα σύμβαση του Σεπτεμβρίου 2010 καταγγέλθηκε από την ανάδοχο εταιρία τον Μάιο του 2011 με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες στα υποβρύχια.

Παρόλα αυτά το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει στην ανάδοχο εταιρία (μετά τον Σεπτέμβριο του 2010) το συνολικό ποσό των 412 εκατομμυρίων ευρώ αν και καμία ουσιαστική εργασία δεν έχει γίνει στα υποβρύχια.

Ο κ. Ντινόπουλος επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ανάδοχοι του έργου ασκούν πιέσεις στο ελληνικό δημόσιο και για νέες εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών ισχυριζόμενοι ότι, αν δεν λάβουν αυτά τα ποσά, θα φύγουν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


Στην ερώτησή του κάνει λόγο για εκβιασμό, αφού γίνεται εκμετάλλευση των παθογενειών των σχετικών συμβάσεων, ενώ το όλο πρόγραμμα κατασκευής των άλλων έξι υποβρυχίων βρίσκεται στον αέρα.

Και για το υποβρύχιο «Παπανικολής», η ανάδοχος εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει σε νέες τιμολογήσεις με το πρόσχημα της συντήρησης, παρότι είναι καινούριο.

Ο κ. Ντινόπουλος ερωτά τον υπουργό Άμυνας:

1. Αν θα εγκρίνει την καταβολή νέων ποσών στην ανάδοχο εταιρία ( όπως προβλέπει ο Νόμος 3885/2010) αν και οι εργασίες στα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

2. Αν θα διεκδικήσει (με οποιοδήποτε τρόπο: καταγγελία σχετικής σύμβασης κλπ) το ποσό των 412.000.000 ευρώ που έχει καταβληθεί στην ανάδοχο εταιρία μετά τον Σεπτέμβριο του 2010 αφού δεν έχουν γίνει αντίστοιχες εργασίες στα υποβρύχια.

3. Αν θα εγκρίνει την καταβολή επιπλέον ποσών για την συντήρηση του (καινούριου) υποβρυχίου «Παπανικολής».

4. Πότε θα παραδοθούν τα υποβρύχια «Πιπίνος» και «Ωκεανός».

Keywords
Τυχαία Θέματα