Έρχεται και στην Ευρώπη η ηλεκτρική Μoto Brammo Empulse

Είναι καιρός να γνωρίσουμε από κοντά την ηλεκτρική μοτοκίνηση καθώς την τελευταία 5ετία, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσικλετών, ασχολούνται με αυτή. Η μοτοσικλέτα που θα αναλύσουμε δεν προέρχεται από κάποια γνωστή εταιρεία. Ανήκει στην εταιρεία Brammo που ασχολείται με τις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, παρότι αρχικά είχε ξεκινήσει

με την κυκλοφορία ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η πρώτη ηλεκτρική μοτό μαζικής παραγωγής της εταιρείας ήταν η Enertia που κυκλοφόρησε το 2008. Στα τέλη του 2010, η Brammo τελειοποίησε και κυκλοφόρησε μία streetfighter ηλεκτρική μοτοσικλέτα με την ονομασία Empulse.

Έως τώρα, μοναδική αγορά διακίνησης υπήρξε αυτή της Β. Αμερικής, με την Brammo να έχει πουλήσει αρκετές Empulse. Η διάθεση της πραγματοποιήθηκε μέσω τριών εκδόσεων (6.0 – 8.0 – 10.0) δηλώνοντας η κάθε μια ξεχωριστά, τον αριθμό μιλίων της αυτονομίας της. Η έκδοση Empulse 6.0, είχε για παράδειγμα αυτονομία 60 μιλίων (με μία φόρτιση) και αντιστοίχως η έκδοση Empulse 10.0, αυτονομία 100 μιλίων! Η τελευταία έκδοση (με την διευρυμένη αυτονομία), προέκυψε κι ως η πιο δημοφιλής, στην αγορά των ΗΠΑ.

Μετά από μια πετυχημένη πορεία στην Αμερικάνικη αγορά, η Brammo θα βγει και παραέξω, στοχεύοντας για το 2014, τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Για το λόγο αυτό, προχώρησε σε μια ανανέωση της «γυμνής» Empulse, μειώνοντας το βάρος της κατά 4,5 κιλά, ανεβάζοντας τις επιδόσεις (τελική ταχύτητα 177 χλμ./ώρα, 0-100 σε 5”) και περιορίζοντας τον χρόνο φόρτισης – πλήρωση έως και 80% της μπαταρίας, μέσα σε δύο ώρες.

Εξαντλώντας το θέμα φόρτισης αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Αμερική περίπου 7.000 σταθμοί ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τύπου «Level 2» (ταχυφόρτιση 100% εντός 3,5 ωρών). Μάλιστα χρησιμοποιεί το ίδιο φορτιστή με το Nissan Leaf και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε άλλη περίπτωση – όπως φόρτιση από οικιακή πρίζα, ένα πλήρες γέμισμα της μπαταρίας λιθίου στην Empulse, απαιτεί 8 ώρες.

Έχει μετρηθεί πως η κατανάλωση της Emulse είναι πολύ χαμηλή (438 MPGe). Αυτό σε μια μοτοσικλέτα με συμβατικό κινητήρα μεταφράζεται σε 0,54 λίτρα/100 χλμ. ή αλλιώς σε ποσότητα ελληνικής βενζίνης, αξίας 0,80 ευρώ.

Στα λοιπά στοιχεία νεωτερισμού στην ηλεκτρική Empulse ΜΥ2014, διακρίνουμε τα digital όργανα καθώς και τα δύο νέα χρώματα (ασημί και κίτρινο) που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα – μαύρο και κόκκινο.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει την απόδοση ενός συμβατικού 2κύλινδρου μοτέρ στα 650 κ.εκ. Υπάρχει κιβώτιο έξι σχέσεων και μετάδοση μέσω αλυσίδας, σε ένα τελικό γρανάζι μεγάλης διαμέτρου.

Η ύπαρξη κιβωτίου δίνει μια νέα διάσταση στην απόδοση μιας ηλεκτρικής μοτοσικλέτας (περισσότερος έλεγχος της ροπής του μοτέρ) ενώ παράλληλα η ύπαρξη της κλασικής μανέτας του συμπλέκτη στην Empulse, δίνει στον αναβάτη την αίσθηση οδήγησης μιας πραγματικής μοτό.

Τέλος, οι εκδόσεις από τρεις έγιναν δύο (Empulse και Empulse R) με την βασική να κοστίζει (στις ΗΠΑ) 17.000 δολ. και την «R», στα 19.000 δολ. Τιμή που ανταποκρίνεται τόσο στα ποιοτικά περιφερειακά της μοτοσικλέτας - όπως φρένα Brembo, τροχούς Marconcini και πιρούνι Marzocchi - όσο και στην επιδεικνυόμενη αυτονομία των 160 χλμ!

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα