Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ο θάνατος του Τουρκοκύπριου βετεράνου δημοσιογράφου Μπιλμπάι Εμίνογλου, θέματα του Κυπριακού και αρκετά εσωτερικά προβλήματα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Έτσι πιάσαμε πάτο» γράφει ότι το «βιομηχανικό επιμελητήριο» και η «ένωση πλοιοκτητών», σε κοινή τους ανακοίνωση, δήλωσαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία από το 1994 εμποδίζει την εισαγωγή των προϊόντων που φέρουν την σφραγίδα της «ΤΔΒΚ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία των κατεχομένων.

Αλλού αναφέρει ότι ο 75χρονος Τουρκοκύπριος βετεράνος δημοσιογράφος Μπιλμπάι Εμίνογλου αποχαιρέτησε τη ζωή. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία Τ/κ Δασκάλων ανακοίνωσε ότι το «κράτος» με την αδιαφορία του για το πρόβλημα έλλειψης δασκάλων σε αρκετά σχολεία των κατεχομένων, δεν αφήνει άλλη επιλογή στη συντεχνία από το να πραγματοποιήσει απεργίες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Να μην απειλεί κανείς τη ‘κυβέρνηση’ με το θέμα των μισθών», γράφει ότι ο πρόεδρος της El Sen, συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», Τσάλαγιαν Τζεσουρέρ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι περιμένουν από τη «κυβέρνηση» να κρατήσει το λόγο της ότι θα στηρίξει την «αρχή ηλεκτρισμού» στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ότι δεν θα έπρεπε κανείς να απειλεί τις «κυβερνήσεις» της «ΤΔΒΚ» με το θέμα της καταβολής των μισθών του δημοσίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος έχασε χθες τον σπουδαίο 75χρονο βετεράνο δημοσιογράφο Μπιλμπάι Εμίνογλου, ο οποίος εδώ και μέρες αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδία του. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός οικονομικών», Ζερέν Μουνγκάν, δήλωσε ότι στον ετήσιο «προϋπολογισμό» για το 2014, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων του «προϋπολογισμού» όσον αφορά στις τρέχουσες δαπάνες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το σύστημα αντιπροσώπων έκανε το ΡΤΚ να μοιάζει με το ΚΚΕ», αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε εκτενή συνέντευξη του στην εφημερίδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι διαφωνίες και οι διαξιφισμοί που παρατηρήθηκαν στο ΡΤΚ το τελευταίο καιρό οφείλονται στο σύστημα αντιπροσώπων που υιοθέτησε το κόμμα και ότι ακριβώς αυτό το σύστημα κάνει το ΡΤΚ α μοιάζει με το ΚΚΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» καθάρισε την ακτή Αλακάτι στη Κερύνεια από τη διαρροή μαζούτ που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες και προκάλεσε το πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Αλλού γράφει ότι ο υπεύθυνος για την πραγματοποίηση έργων του «δήμου» Λευκωσίας, δήλωσε ότι η πεζοδρόμηση της περιοχής κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας θα δώσει ζωή στην αγορά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Είμαστε πολύ κοντά στη λύση», αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι το Κυπριακό διανύει μια ελπιδοφόρα περίοδο και ότι ελπίζει σύντομα να υποδεχθούν στην Άγκυρα τον συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Είπε επίσης ότι ίσως σύντομα παρουσιαστεί ένα σχέδιο Μπαν Γκι-Μουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου σε κάλεσμα του προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «Ελάτε να φτάσουμε σε λύση εντός του πρώτου τετράμηνου του 2014». Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ αυτή τη βδομάδα έρχεται στο νησί με στόχο να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα