Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΚΕΕ και οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και της Τουρκίας για το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Για ποιον γίνεται αυτή η διευκόλυνση;» γράφει ότι το 2005, όταν το ΡΤΚ ήταν ξανά στην «εξουσία», με μία αλλαγή στο «συνταξιοδοτικό νόμο», είχε δοθεί στους «δημόσιους υπαλλήλους», οι οποίοι δικαιούνται επιπλέον σύνταξη για παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών ή υπηρεσίες πολέμου, ένας επιπλέον μήνας για υποβολή αιτήσεων. Η εφημερίδα

αναφέρει ότι σήμερα η «κυβέρνηση» δίνει επιπλέον τρεις μήνες για υποβολή αιτήσεων, με τη δικαιολογία ότι ίσως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί, και αναρωτιέται ποιους προσπαθεί να εξυπηρετήσει η «κυβέρνηση». Αλλού γράφει ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΕΕ είναι Σουνάτ Ατούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι όχημα της «πυροσβεστικής υπηρεσίας», το οποίο έχει την ικανότητα να παράγει 350 λίτρα χημικού αφρού, δόθηκε στην «αστυνομική διεύθυνση» Τρικώμου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θα γίνουμε μια γροθιά» γράφει ότι μετά από την χθεσινή συνεδρία της κομματικής βουλής (κεντρική επιτροπή) του ΚΕΕ, ο νέος γγ του κόμματος είναι Σουνάτ Ατούν, ο οποίος εξασφάλισε 48 ψήφους. Αλλού γράφει ότι έμειναν μόνο λίγες μέρες για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (γιορτή των θυσιών), αλλά δεν υπάρχει κινητικότητα στις πωλήσεις των ζώων που σφάζονται για τη γιορτή αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Έρογλου δήλωσε ότι μέχρι το Μάρτιο του 2014 θα υπάρξει συμφωνία για λύση στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το ΚΕΕ πάλι δικάζεται», γράφει ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΕΕ, Νετζντέτ Νούμαν, δήλωσε ότι οι χθεσινές εκλογές για νέο γγ του ΚΕΕ είναι παράνομες, αφού ο ίδιος δεν είχε υποβάλει παραίτηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Ευρώπης Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη. Σε άλλο θέμα προειδοποιεί ότι κάποιες ασκήσεις που πραγματοποιούνται στα γυμναστήρια είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ο στόχος μας είναι η λύση» αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Μπαϊράκ, είπε ότι επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών και ότι ο στόχος τους είναι η λύση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να άρει το εμπάργκο στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ πραγματοποιούν σήμερα έξω από το «υπουργείο» οικονομικών εκδήλωση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Βοηθήστε μας για τα παιδιά μας», αναφέρεται στην έκκληση που κάνει η οικογένεια Καραντάγ, για οικονομική βοήθεια, αφού ο πατέρας της οικογένειας είναι εδώ και ένα μήνα κατάκοιτος μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε. Αλλού αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι ήρθε πλέον ο καιρός για λύση και ότι ο στόχος τους είναι το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι το «τμήμα βακουφιών», κατέβαλε το ποσό που χρωστούσε στην «αρχή ηλεκτρισμού» και τα τζαμιά έχουν και πάλι ηλεκτρικό ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα