Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιορκαντζίογλου σχετικά με την αγορά ΤΟΜΑ, πληροφορίες για σχέδιο επιστροφής του Βαρωσιού και τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Θα προτάξει το στήθος του στο ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία)», γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσε χθες ότι η άδεια για την αγορά του ΤΟΜΑ δεν αφορά την πολιτική εξουσία αλλά για να σταματήσει την έλευση του ΤΟΜΑ στα κατεχόμενα, αν χρειαστεί,

θα επέμβει ο ίδιος προσωπικά. Αλλού γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου ζήτησε από τον «εισαγγελέα» Ασκάν Ιλγκέν να ξεκινήσει νομική διαδικασία για την εξέταση κατηγοριών για βασανιστήρια από την αστυνομία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV, η τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει σχέδιο επιστροφής του Βαρωσιού, 22 σελίδων, στο οποίο αναφέρεται ότι το Βαρώσι θα δοθεί πίσω στους νόμιμους κατοίκους του αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάγεται στο «δήμο» Αμμοχώστου και η ασφάλεια του στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Απογοήτευση», αναφέρει ότι η χθεσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε αρκετά σχολεία να μην είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους λόγω οικοδομικών έργων που ακόμα συνεχίζονται στους χώρους τους. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι, αν χρειαστεί, ο ίδιος θα σταθεί στην είσοδο του «τελωνείου» για να εμποδίσει την έλευση του ΤΟΜΑ στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στις πληροφορίες ότι το ψευδοκράτος έχει ετοιμάσει ένα περιεκτικό σχέδιο για την επιστροφή της κλειστής πόλης του Βαρωσιού, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή θα μπορούν να την πάρουν πίσω, αφού ακολουθήσουν σχετική διαδικασία αίτησης στην παράνομη επιτροπή ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τα νούμερα είναι τρομακτικά», αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση των «δήμων» στα κατεχόμενα συνεχίζει να είναι τραγική και ότι σε κατάλογο όπου παρουσιάζονται τα ποσά που οφείλουν οι «δήμοι» στο «κράτος» είναι τρομακτικά. Αλλού γράφει ότι σε «κρατικό» σχολείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σημειώθηκε ένταση μεταξύ της Διεύθυνσης του σχολείου και γονιών, επειδή ενώ οι γονείς είχαν κάνει κανονικά την εγγραφή των παιδιών τους στην πρώτη τάξη, χθες πρώτη μέρα των μαθημάτων, το σχολείο ανακοίνωσε ότι είναι γεμάτο και αρνήθηκε να δεχτεί κάποιους μαθητές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συριακό μαχητικό ελικόπτερο κατέπεσε από τουρκικά πυρά, το οποίο παραβίασε τα σύνορα της Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το δικαστικό σώμα υπό πίεση», αναφέρει ότι ο «δικηγορικός σύλλογος» των κατεχομένων, σε δηλώσεις του για την έναρξης της νέας περιόδου, ζήτησε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νομικό σύστημα. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι περιμένει από την Τουρκία να κάνει τολμηρά βήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, ο οποίος εξήγησε ότι η αγορά του ΤΟΜΑ δεν είναι θέμα που υπάγεται στην εξουσία της «πολιτείας», αλλά ο ίδιος θα κρατήσει το λόγο που έδωσε και θα αγωνιστεί για να εμποδίσει την έλευσή του στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πρόεδρος λουλούδι», αναφέρεται στους ισχυρισμούς ότι ο πρώην «υπουργός εξωτερικών» και γενικός πρόεδρος του ΚΕΕ Χιουσεϊν Οζγκιουργκιούν, κατά την περίοδο της «υπουργικής» του θητείας, χρησιμοποίησε τα λεφτά του «κράτους» για τη δεντροφύτευση και τη φύτευση λουλουδιών στην οικία του στην κατεχόμενη Λεύκα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στην 69η θέση των πληθυσμών που είναι ευχαριστημένοι με τις συνθήκες ζωής τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα συνεχώς αυξανόμενα τροχαία δυστυχήματα στα κατεχόμενα οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη μη τοποθέτηση φραγμών στους δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα