Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η έλευση ενός ΤΟΜΑ, το τεθωρακισμένο όχημα που χρησιμοποίησε κατά κόρον η τουρκική αστυνομία για να πετά πεπιεσμένο νερό εναντίον των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο, είναι το κύριο θέμα σε κάποιες από τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Αναφορά γίνεται και στις υπόλοιπες, καθώς φαίνεται πως ο νέος «πρωθυπουργός» δεν είχε ιδέα και υπάρχουν αντιδράσεις και από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα.

Άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα στα κατεχόμενα είναι η κακή

κατάσταση του εμπορίου με τους καταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν δικαστικές υποθέσεις για οφειλές, η μισθοδοσία του «δημοσίου», ένα οδικό ατύχημα χωρίς θύματα αυτή τη φορά, οι αντιδράσεις δασκάλων και υπαλλήλων στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας για συνδικαλιστικά και οικονομικά θέματα αντίστοιχα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η λέξη ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία)», γράφει ότι ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, που ποτέ δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στα προβλήματα, για μια ακόμη φορά τους ξάφνιασε όλους, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει αν το ΤΟΜΑ θα έρθει στα κατεχόμενα το Σεπτέμβριο ή όχι. Σημείωσε πάντως ότι, όποιο και αν είναι το όνομά του, το όχημα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του λαού. Αλλού γράφει ότι η υπόθεση τριών υπόπτων για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών μέσω των Βρετανικών Βάσεων, συνεχίζεται εδώ και 4 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και χθες στο «δικαστήριο» Αμμοχώστου κλήθηκαν δύο αστυνομικοί των Βάσεων που ήταν Ε/κ, οι οποίοι αναγνώρισαν τους υπόπτους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΓΓ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ προειδοποίησε τη νέα «κυβέρνηση» και τον «υπουργό» δημοσιονομικών να ξαναδούν το θέμα της απασχόλησης των εκπαιδευτικών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν υπάρχει άδεια για το ΤΟΜΑ», αναφέρεται στο θέμα της έλευσης του τεθωρακισμένου οχήματος από την «Αστυνομική Διεύθυνση» που όπως σημειώνει υπάγεται στη διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας», γράφοντας ότι η «κυβέρνηση» και το ΡΤΚ πήραν ξεκάθαρα θέση εναντίον αυτής της κίνησης, με τον Γιοργκαντζίογλου να δηλώνει πως ότι δεν γνώριζε πως θα ερχόταν το ΤΟΜΑ και όποιο κι αν είναι το όνομά του δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εναντίον του κόσμου. Αλλού γράφει ότι οδηγός οχήματος γλύτωσε με μικρά τραύματα όταν το αυτοκίνητό του αναποδογύρισε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κερύνειας και τυλίχθηκε στις φλόγες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η υπομονή των υπαλλήλων του «δήμου» Λευκωσίας έχει εξαντληθεί και ο πρόεδρος της συντεχνίας τους BES δήλωσε πως το χρέος του κατεχόμενου δήμου από 90 εκ ΤΛ (34,6 εκ ευρώ περίπου) έφθασε τα 124 (49,6 εκ ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «40.000 υποθέσεις εναντίον καταστηματαρχών», αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του «επιμελητηρίου καταστηματαρχών και επαγγελματιών» πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ήδη υπάρχουν 40.000 υποθέσεις στα δικαστήρια που αφορούν μη αποπληρωμή χρεών σε τράπεζες και οφειλές στο ταμείο προνοίας και στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αλλού γράφει για οδικό ατύχημα που έμοιαζε με ταινία τρόμου και πως ο οδηγός του οχήματος που αναποδογυρίστηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας κατόρθωσε να διαφύγει από το όχημα μόνος του με μικρά τραύματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 33 χρόνια μετά, διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασαν το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Η δικαιοσύνη πρέπει να επιταχυνθεί», αναφέρει ότι ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Ουνβέρ Μπεντεβί, δήλωσε πως με το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει τώρα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα προβλήματα που αφορούν τις νομικές μεταρρυθμίσεις και το μηχανισμό απόδοσης δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι στη δεξίωση που έδωσε χθες βράδυ ο Ντερβίς Έρογλου στους νέους «βουλευτές» εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στη μεταφορά της πρότασης για τα Βαρώσια από τον Ντάουνερ στην Άγκυρα, λέγοντας «συνομιλητής του Αναστασιάδη είμαι εγώ». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «συμβούλιο εθνικής ύπαρξης – εθνικών δυνάμεων» σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες για το θέμα των Βαρωσίων υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της περίκλειστης πόλης είναι ιδιοκτησία βακούφικων και τυχόν επιστροφής τους πριν από μια περιεκτική λύση θα δυσκολέψει την επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον 13ο μισθό», αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» δημοσιονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των μισθών στο δημόσιο φέτος, αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή του 13ου μισθού. Αλλού γράφει ότι ο Έρογλου δήλωσε χθες πως είναι εναντίον της μεταφοράς του θέματος των Βαρωσίων στην Άγκυρα από τον Ντάουνερ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο γυμνάσιο του κατεχόμενου Περγάμου ενώ υπάρχει σοβαρή μείωση των μαθητών που είναι μόνο 17, υπάρχουν 17 εκπαιδευτικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα