Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ψήφος εμπιστοσύνης χθες από την «βουλή» στην «κυβέρνηση» και οι επαφές του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους δύο ηγέτες και σήμερα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου με επίκεντρο την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Γίνεται επίσης αναφορά στην εγκαθίδρυση τηλεφωνικής γραμμής «βουλευτών» - πολιτών, την απόφαση των τ/κ καθηγητών να απορρίψουν τις επαναληπτικές εξετάσεις για τους διορισμούς εκτάκτων, οι εξελίξεις στη Συρία, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «32 αποδοχές, 6 απορρίψεις» αναφέρεται στην ψήφο εμπιστοσύνης

που έλαβε χθες στην «βουλή» η «κυβέρνηση» συνασπισμού ΡΤΚ – ΔΚ. Γράφει ότι υπέρ ψήφισαν οι «βουλευτές» των κομμάτων ΡΤΚ και ΔΚ και εναντίον εκείνοι του ΚΕΕ και του ΚΚΔ. Δύο «βουλευτές», οι Ομέρ Καλιοντζού του ΡΤΚ και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου του ΚΕΕ δεν ψήφισαν. Ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ευχαρίστησε όλους, και εκείνους που ψήφισαν υπέρ και εκείνους που ψήφισαν κατά. Χτες ορίσθηκαν οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι τριών «κοινοβουλευτικών» επιτροπών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των τ/κ καθηγητών KTÖEOS αποφάσισε να απορρίψει τις επαναληπτικές εξετάσεις που φέρουν το νόημα πολιτικού ρουσφετιού και παρανομίας χωρίς καμία επιστημονική έννοια. Αλλού αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα δει σήμερα τον Ντάουνερ για το θέμα των Βαρωσίων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Νέα περίοδος στη βουλή» γράφει ότι η «κυβέρνηση» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και στην «βουλή» υπάρχει πλέον πειθαρχία, αφού οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της ολομέλειας άρχισαν στην ώρα τους, πράγμα που είχε να γίνει εδώ και χρόνια. Θεσπίστηκαν επίσης ημέρες συνάντησης πολιτών με τους «βουλευτές» αλλά και γραμμή επικοινωνίας με την ονομασία «Άλο (Εμπρός) 120». Αλλού γράφει ότι στην ατζέντα βρίσκονται τα Βαρώσια και αναφέρει ότι χτες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, μετέφερε στον Έρογλου την πρόταση για τα Βαρώσια, την οποία θα μεταφέρει σήμερα και στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «δήμος» Λευκωσίας κλείνει τις οικοδομές που λειτουργούν χωρίς άδεια και στο πλαίσιο αυτού, έχει κλείσει κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον πρώην «δήμαρχο» Μπουλούτογλουλαρι, εταιρεία του γιου του «υπουργού» μεταφορών, Μπορκέ Κασίφ, αλλά ενώ σφράγισε τα κτίρια των «συγκυβερνώντων» κομμάτων ΡΤΚ και ΔΚ εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Δύσκολη η δουλειά της κυβέρνησης» γράφει ότι η νέα «κυβέρνηση» που πήρε και επίσημα χθες την ψήφο εμπιστοσύνης της «βουλής» δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα του δημόσιου μισθολογίου, αλλά και τα τιμολόγια που μένουν απλήρωτα προς τους παραγωγούς. Αλλού γράφει ότι επισημοποιήθηκε η πρόταση για τα Βαρώσια και ο Ντάουνερ μετέφερε την ε/κ πρόταση στην τουρκική πλευρά, αρχικά χθες στον Έρογλου και σήμερα στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένα φορτίο του Κρατικού Θεάτρου Άγκυρας που επρόκειτο να ανεβάσει στα κατεχόμενα την παράσταση «Σουλτάνα Χιουρέμ», κρατήθηκε στο τελωνείο της Μερσίνης αφού σε αυτό εντοπίστηκαν 500 μπουκάλια ουίσκι.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η διαδικασία πρέπει να προετοιμαστεί καλά» αναφέρει ότι ο κ. Ντάουνερ δήλωσε χθες πως εκτός από την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών πρέπει να γίνει προετοιμασία της διαδικασίας, προσθέτοντας ότι την πρόταση για Βαρώσια θα την μεταφέρει σήμερα στον Νταβούτογλου. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» μεταφορών, Αχμέτ Κασίφ δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στις «τ/κ αερογραμμές» που έκλεισαν θα πάρουν τα ωφελήματά τους γιατί είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Σύριος ΥΠΕΞ δήλωσε ετοιμότητα να εφαρμόσουν την ρωσική πρόταση και το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι εάν η ρωσική πρόταση φέρει αποτέλεσμα, την αντικρίζουν με θετικότητα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Βαρώσια, δεν υπάρχει πρόταση, υπάρχει συνάντηση» γράφει ότι ο κ. Ντάουνερ δήλωσε πως θα μεταφέρει το θέμα των Βαρωσίων στην Άγκυρα, αλλά – προσθέτει η εφημερίδα – δεν υπάρχει ούτε γραπτή πρόταση, ούτε ξεκάθαρη άποψη. Αλλού γράφει ότι ο Ομέρ Καλιοντζού, «βουλευτής» του ΡΤΚ που δεν ήταν παρών χθες στην «βουλή» για την «ψήφο εμπιστοσύνης», έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι βρίσκεται στο Μαρόκο για να παντρέψει την κόρη του και είχε ενημερώσει γι’ αυτό το κόμμα του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «βουλή» έθεσε την τηλεφωνική γραμμή «Άλο 120 βουλευτές» για επικοινωνία με τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα