Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

11:46 4/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τουρκία και η εξέταση της πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «Είπε ακόμα και να κτυπήσουν», αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, όταν ο λαός ξεσηκώθηκε ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν και γράφει ότι σύμφωνα με τον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ» ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να κτυπήσουν τους διαδηλωτές.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες εξετάστηκε από τη «βουλή» η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» και ότι τώρα θα τεθεί σε ψηφοφορία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ισχυρίστηκε – κατά την εφημερίδα - ότι η ΕΕ με την έγκριση της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς ετοιμάζει σχέδιο επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Με τίτλο «Ο Έρογλου ανακατεύεται στα εσωτερικά του ΚΕΕ», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Έρογλου εξετάστηκε χθες από τη «βουλή» και ότι αναμένεται ότι σήμερα θα γίνει η σχετική ψηφοφορία. Επίσης αναφέρει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ κατηγόρησε τον Έρογλου ότι ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Αλλού γράφει ότι σε διαμάχη χθες το βράδυ στη Λευκωσία ο Μεχμέτ Ακάν αφού μαχαίρωσε τον Εκρέμ Καζάκ, μετά μαχαίρωσε στον ώμο και τον εαυτό του. Ο Καζάκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Έληξε», αναφέρει ότι αύριο θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ και ότι η αντιπολίτευση είναι σίγουρη για την ψήφισή της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη επηρέασαν και την οικονομία, αφού σημειώθηκε ιστορική πτώση στο χρηματιστήριο, με το δολάριο να ανεβαίνει. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρόεδρος της βουλής» Χασάν Μποζέρ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση με το να παρουσιάσει την ίδια στιγμή και την πρόταση μομφής και την πρόταση για «πρόωρες εκλογές» δημιουργεί ατμόσφαιρα αβεβαιότητας.

Με τίτλο «Δεν πέφτει η πίεση», η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει ότι συνεχίζονται τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Άγκυρα, με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους και να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ερντογάν. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι στα κατεχόμενα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στους διαδηλωτές στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Έρογλου δήλωσε ότι ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Η κυβέρνηση πάει, έφυγε», αναφέρει ότι εξετάστηκε η πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» Έρογλου και ότι αύριο αναμένεται και η ψήφισή της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες στα κατεχόμενα έλαβαν χώρα εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές και ότι ο κόσμος που συμμετείχε κρατούσε πορτοκάλια και πιπεριές τα οποία έριξε προς τους αστυνομικούς, συμβολίζοντας τα αέρια πιπεριού και πορτοκαλιού που έριξε η τουρκική αστυνομία κατά των διαδηλωτών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πέθανε ο Ντερβίς Κεσέρ, ένας από τους υποστηρικτές της ειρήνης στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα