Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ, ο ορισμός της 28ης Ιουλίου για τη διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» και όλα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη «βουλή» μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Γίνεται επίσης αναφορά στην επικείμενη διαγραφή των «βουλευτών» του ΚΕΕ που συνυπέγραψαν την πρόταση μομφής, στις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν και στο ρόλο που φέρεται να έπαιξε ο Ερντογάν ώστε να ορισθεί η ημερομηνία των «εκλογών» το συντομότερο.

Με τίτλο «Έσωσε τον Κιουτσιούκ το ΡΤΚ» η εφημερίδα «Αφρίκα»

(Αφρική) γράφει ότι ενώ υπήρχε η υπογραφή του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου στην πρόταση της αντιπολίτευσης για «πρόωρες εκλογές» στις 29 Σεπτεμβρίου, το ΡΤΚ ψήφισε τελικά υπέρ της 28ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως αυτό, σύμφωνα με κάποια φημολογία, έγινε μετά από παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να παρεμποδίσει την πτώση της «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ κατατέθηκε με την υπογραφή 27 «βουλευτών» και κάνει αναφορά στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη «βουλή». Αλλού γράφει ότι η ομάδα Κασίφ δήλωσε χθες ότι δεν έχουν κάνει κόμμα και δεν έχουν λάβει απόφαση να ενταχθούν σε άλλο κόμμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού» με τίτλο «’Εκλογές’ με ταχύτητα τζετ» γράφει ότι οδηγούνται σε «πρόωρες εκλογές» στις 28 Ιουλίου, μετά από πλειοψηφική απόφαση της αρμόδιας «κοινοβουλευτικής επιτροπής» με τις ψήφους των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού, προσθέτοντας ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ευχαρίστησε γι’ αυτό το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνεδρία στη «βουλή» διεξήχθη σε ένταση και κάνει αναφορά στην έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των Μεχμέτ Τσακιτζί και Χουσείν Οζγκιουργκιούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά την πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας στην ψευδοβουλή η «αστυνομία» προέβη σε έρευνες με σκύλους στο κτίριο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτε.

Με τίτλο «Ξεκαθάρισε η ημερομηνία της κάλπης», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στις χθεσινές εξελίξεις και γράφει ότι ήταν μια ιστορική ημέρα, αναφέροντας πως για το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών» με τις ψήφους ΚΕΕ και ΡΤΚ υπήρξε τελικά κατάληξη στην 28η Ιουλίου. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με τους «κανονισμούς» αφού έγινε αποδεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συζητηθεί στη «βουλή» στην τρίτη συνεδρία της «ολομέλειας» μετά την αποδοχή. Ορίσθηκε σήμερα συνεδρία της «ολομέλειας», συμπληρώνει, για να μειωθεί η διαδικασία. Αναφέρει επίσης ότι ο ΓΓ του ΚΕΕ δήλωσε πως όσων οι υπογραφές βρίσκονται στην πρόταση μομφής θα διαγραφούν από το κόμμα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Στις 28 Ιουλίου πρόωρες εκλογές» έχει επίσης μονοθεματικό πρωτοσέλιδο, δημοσιεύοντας αντίγραφο με τις υπογραφές των «βουλευτών» που στήριξαν την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ. Γράφει επίσης ότι η πρόταση μομφής και η πρόταση για «πρόωρες εκλογές» στις 29 Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν στην ψευδοβουλή με 26 υπογραφές. Έναντι αυτής ο Κιουτσιούκ πρότεινε «ξαφνικές εκλογές» στις 21 Ιουλίου και στο τέλος τη μέση λύση βρήκε η «επιτροπή» της «βουλής». Γράφει επίσης ότι την πρόταση μομφής δεν υπέγραψαν οι Ντουρούστ, Ταντζέρ και Ασλάνμπαμπα από την ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΚΕΕ και αναφέρει πως πρώτη φορά στα κατεχόμενα «βουλευτές» «κυβερνώντος» κόμματος συμπράττουν με την αντιπολίτευση για να ρίξουν την «κυβέρνηση».

Με τίτλο «Καυτές εκλογές στις 28 Ιουλίου» η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) γράφει ότι ΡΤΚ και ΚΕΕ ενέκριναν την 28η Ιουλίου για «εκλογές το συντομότερο». Εάν αυτή εγκριθεί από τη «βουλή» την Πέμπτη, οπότε και θα συζητηθεί, οι «κανονισμοί» για τις «εκλογές» θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 30 Μαΐου. Η πρόταση μομφής αναφέρει, με 27 υπογραφές, θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην «ολομέλεια» της «βουλής». Οι εξελίξεις θα συζητηθούν απόψε σε συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στο θάνατο από καρκίνο στον εγκέφαλο της 36χρονης Σερπίλ Ακφέρτ, γνωστής ψυχολόγου και συζύγου του πρώην προέδρου της συντεχνίας των ελεύθερων γιατρών, Καζίμ Ακφέρτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα