Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

13:34 4/2/2014 - Πηγή: NewsBomb

Η κοινή αντίδραση των τριών από τα τέσσερα κόμματα της «βουλής» στο θέμα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι το κοινό, αν και όχι πρωτοσέλιδο θέμα, στις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Μεγάλη δημοσιότητα δίδεται επίσης στην ανακάλυψη οπλοστασίου στο σπίτι ενός εκ των δύο φερόμενων δολοφόνων ενός άνδρα, η σορός του οποίου είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε δασώδη περιοχή, αλλά και προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών, των παραγωγών γάλακτος και των εκπαιδευτικών. Αναφέρεται, επίσης, ότι άρχισαν οι πρώτες

απολύσεις έκτακτου προσωπικού που είχε προσληφθεί πέρυσι πριν τις εκλογές για την προεδρία του κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η κεφαλή της οργάνωσης» γράφει ότι στο θέμα των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο η αριστερά και η δεξιά στα κατεχόμενα είναι στο ίδιο μέτωπο και αναφέρεται στη χθεσινή κοινή δήλωση των τριών από τα τέσσερα «κοινοβουλευτικά» κόμματα που απέρριψαν τη συμμετοχή μόνο των Τ/κ ψηφοφόρων που έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη βούλησή τους και ζητούν χωριστές εκλογές για τις δύο από τις έξι θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο που αναλογούν στους Τ/κ. Αλλού αναφέρεται σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες οι συντεχνίες των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών για τον τερματισμό των υπηρεσιών 100 εκπαιδευτικών. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφε «'κράτος' κλέφτης». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακάλυψη της σορού ενός 24χρονου σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα και γράφει ότι το αν πρόκειται για αυτοκτονία ή έγκλημα θα διαφανεί μετά τη νεκροψία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Νέα κρίση στους εσπεριδοκαλλιεργητές» γράφει ότι λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων, που δίδονταν στους εξαγωγείς εσπεριδοειδών, αυτοί άρχισαν να σταματούν το πακετάρισμα των προϊόντων και ήδη οκτώ τέτοιες εγκαταστάσεις – συσκευαστήρια, σταμάτησαν τους εργάτες τους. Αλλού γράφει ότι στο σπίτι του (φερόμενου) δολοφόνου του Αχμέτ Αϊμπάκ, Ιμπραχίμ Μαρασλί βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο με σωλήνα εκτόξευσης βλημάτων, διάφορα όπλα και σφαίρες, γεμιστήρες, χειροβομβίδες αερίου, χειροπέδες και επαγγελματικά μαχαίρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πρώτη η τράπεζα βακουφίων απέλυσε 23 άτομα που είχαν προσληφθεί πριν 1,5 χρόνο (την προεκλογική περίοδο στο ΚΕΕ) με το καθεστώς των έκτακτων προσλήψεων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Διαισθάνθηκε το θάνατό του» φιλοξενεί τη μαρτυρία του Βεχμπί Μπογά, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έμπλεξε σε καβγά με τον οδηγό του αυτοκινήτου της παρέας, ο οποίος είχε πιει, παραφέρθηκε και γι’ αυτό οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, μαζί με τον Μπογά, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν. Τότε ο μεθυσμένος οδηγός έβγαλε μαχαίρι και επιτέθηκε στον Μπογά, ο οποίος στέλνει μηνύματα στους νέους να παραδειγματιστούν από τη δική του ιστορία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κοινή αντίδραση των κομμάτων για τη συμμετοχή των Τ/κ στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι σώθηκαν 700 τόνοι γάλακτος σε δύο ημέρες τους οποίους απορρόφησε η συνεργατική γάλακτος, που συνεχίζει την παραγωγή ολόκληρο το 24ωρο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αντίδραση από την τ/κ πλευρά» αναφέρεται στη χθεσινή κοινή δήλωση των τριών «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για το θέμα των ευρωεκλογών, προσθέτοντας ότι το ΚΕΕ δεν μπόρεσε να την υπογράψει. Αλλού γράφει ότι μετά την αύξηση κατά 28% που επέβαλλε το «κράτος» στο νωπό γάλα, έμεινε πλέον μόνο ένας αγοραστής, ο οργανισμός βιομηχανίας γάλακτος και τώρα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αύριο, τις πρωινές ώρες, αναμένεται παγετός στο εσωτερικό του νησιού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεν είναι σπίτι, οπλοστάσιο!» αναφέρεται στα όπλα και εφόδια που βρέθηκαν στο σπίτι του Ιμπραχίμ Μαρασλί, σημειώνοντας ότι τα είχε κρύψει στο ταβάνι της οικίας τους αλλά και στο υπνοδωμάτιο. Αλλού γράφει ότι η έκκληση της «αρχής ηλεκτρισμού» προς τους «κρατικούς» θεσμούς για διευθέτηση των οφειλών τους είχε αποτέλεσμα και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις είχαν 100% αύξηση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μια μέρα μπήκαν στα ταμεία της «αρχής» 3 εκ ΤΛ (0,96 εκ ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η κομματική βουλή, το ανώτατο όργανο του ΔΚ - ΕΔ, έχει 50% μέλη από το Δημοκρατικό κόμμα και 50% από τις εθνικές δυνάμεις, που προέρχονται από τους «βουλευτές» που είχαν αποχωρήσει πέρυσι από το ΚΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα