Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

14:31 7/1/2014 - Πηγή: NewsBomb

Ο εντοπισμός τεσσάρων φοιτητών στη περιοχή Κάρμι που είχαν χαθεί, οι ανησυχίες για σχολείο που θα προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση στην Αμμόχωστο, η σύλληψη δύο προσώπων για απόπειρα δολοφονίας και θέματα του Κυπριακού είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μητέρα μου», γράφει ότι οι αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα, όπως κάθε φορά που ξεκινά ένα καινούριο έργο στα κατεχόμενα, έτσι και τώρα με την έναρξη των εργασιών

των αποχετευτικών αγωγών, τοποθέτησαν μία πινακίδα όπου υπενθυμίζουν στους Τουρκοκύπριους ότι είναι δώρο από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» δεν έκανε ακόμα καμία δήλωση για τη δημιουργία νέου σχολείου δημοτικής εκπαίδευσης στην Αμμόχωστο υπό την αιγίδα του «ιδρύματος επιστημονικής εκπαίδευσης», χωρίς όμως προηγουμένως να έχει δοθεί άδεια από το «υπουργείο» παιδείας, και για το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι θα προσφέρει θρησκευτική παιδεία. Αλλού γράφει ότι χθες γύρω στο μεσημέρι, εντοπίστηκαν οι 4 φοιτητές, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην πιο ψηλή κορυφή βουνού που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάρμι αφού λόγω σκότους έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το όπλο η αφορμή για τη σύλληψη τους», αναφέρει ότι η «αστυνομία» συνέλαβε δύο άντρες, στην κατοχή των οποίων βρήκε όπλο, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι το ίδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Δρ. Ρεμζί Γκαρντιάνογλου, στις 23 Δεκεμβρίου στο χωριό Μάντρες. Αλλού γράφει ότι χθες έγινε η κηδεία του «κοινοτάρχη» του κατεχόμενου χωριού Άγος Επίκτητος, Ραϊφ Γκιοργκιουνέλ, στην οποία παρέστη πλήθος κόσμου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ειδική κλινική ψυχολόγος Ζεχρά Αϊτσα, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε ότι η αυξανόμενη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγει το δρόμο στα προβλήματα επικοινωνίας στους νέους και δημιουργεί εξάρτηση.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Και πάλι η Κεμπαπτσί», αναφέρεται στη νέα κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ «προεδρικού» και «πρωθυπουργικού» μεγάρου, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντερβίς Έρογλου δεν υπέγραψε την πρόταση του Γιορκαντζίογλου για το διορισμό της Σενάι Κεμπαμπτσί ως «γενικής διευθύντριας» της «αστυνομίας» και στη θέση της πρότεινε την Περβίν Γκιουλέρ. Τώρα αναμένεται ο Γιορκαντζίογλου να επιμένει στη πρόταση του για τη Κεμπαπτσί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για την δημιουργία του ογκολογικού νοσοκομείου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε ένα χρόνο. Ακόμα γράφει ότι οι γεωργοί στο χωριό Αγιά και στα κοντινά χωριά, σοκαρίστηκαν όταν είδαν ότι οι σπόροι κριθαριού τους οποίους προμηθεύτηκαν από τον «οργανισμό γεωργικών προϊόντων» ήταν σάπιοι, γεγονός το οποίο προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στους γεωργούς.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Νέα φόρμουλα για το κοινό ανακοινωθέν», αναφέρει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο νησί στις 12 Ιανουαρίου, ενημέρωσε τις δύο πλευρές ότι αυτή τη φορά οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στην ετοιμασία ενός πιο σύντομου και πιο περιεκτικού κοινού ανακοινωθέντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τουριστικοί φορείς, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, τόνισαν ότι αν δεν βρεθούν οι 10 εκατομμύρια ΤΛ ( περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρώ) που χρειάζονται για τα έργα προώθησης του τουρισμού, ο τουριστικός τομέας θα καταρρεύσει. Τέλος, αναφέρει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Σερντάρ Ντενκτάς, στο 9ο τακτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος Κερύνειας, δήλωσε ότι το μαγικό ραβδί είναι το «κυβερνητικό» πρόγραμμα και τα οράματα των κομμάτων και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγη υπομονή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τα μάτια όλων στην αύξηση», αναφέρει ότι ο «κρατικός οργανισμός προγραμματισμού» ανακοίνωσε ότι το ποσοστό πληθωρισμού για το 2013 ήταν 10,22 τοις εκατόν, με αποτέλεσμα όλοι να στρέψουν τα μάτια στις πιθανές αυξήσεις των μισθών. Αλλού αναφέρει ότι με απόφαση του «πρωθυπουργού» Γιορκαντζίογλου και του «υπουργού» εξωτερικών Ναμί, αφαιρέθηκε η σιδερένια μπάρα που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας για σκοπούς ασφάλειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ την περίοδο 2004-2009 ο αριθμός των έκτακτων «δημοσίων» υπαλλήλων ήταν 29, την περίοδο 2009-2013 (περίοδος «προεδρίας» Έρογλου) ο αριθμός τους έφτασε τους 308.

Keywords
Τυχαία Θέματα