Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η στήριξη των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων στην πρόταση της τ/κ πλευράς για κοινό ανακοινωθέν, οι εξελίξεις σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις στη Τουρκία και δηλώσεις και αντιδράσεις σχετικά με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα και τις φιάλες υγραερίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Θησαυρός στο σπίτι», γράφει ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθηκαν

στη Τουρκία, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για δωροδοκία και διαφθορά, βρίσκεται και ο γιος του Υπουργού Εξωτερικών Μουαμμέρ Γκιουλέρ, στου οποίου το σπίτι εντοπίστηκαν σε κούτες παπουτσιών στοίβες χρημάτων μεγάλου αριθμού. Αλλού γράφει ότι το Συριακό καθεστώς καθιστά την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για την εκτέλεση εκατοντάδων ατόμων στη συριακή πόλη Άντρα, των οποίων τους έκοψαν το κεφάλι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις φιάλες υγραερίου, είναι αποτέλεσμα των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών και της κινητοποίησης του ξένου συναλλάγματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ομοφωνία στη πρόταση», γράφει ότι όλα τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» κόμματα εξέφρασαν την στήριξη τους στο περιεχόμενο της πρότασης για το κοινό ανακοινωθέν που παρουσίασε η τ/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά μέσω του Αλεξαντερ Ντάουνερ. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις φιάλες υγραερίου δεν είναι τόσο μεγάλες και ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες στη Τουρκία και την «νότια» Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία «δημοσίων υπαλλήλων», σε διαμαρτυρία της για την επιβολή αυξήσεων, αποφάσισε ότι αύριο θα πραγματοποιήσει απεργίες σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πλήγμα στην αγορά», γράφει ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν αρχικά στα καύσιμα, έπειτα στο ηλεκτρικό ρεύμα και χθες στις φιάλες υγραερίου, προκάλεσαν χάος στην ίδια την αγορά, αφού επηρεάζονται όχι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι παραγωγοί και οι καταστηματάρχες. Αλλού αναφέρει ότι 29 αστυνομικοί που δούλευαν στα αρχηγεία της αστυνομίας Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίων της διαφθοράς και της δωροδοκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ελεύθερα αφέθηκαν τα 12 άτομα συνελήφθηκαν μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Κούρδοι φοιτητές την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα κόμματα στηρίζουν τη τουρκική πρόταση», αναφέρει επίσης όλα τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» κόμματα εξέφρασαν την στήριξη τους στη πρόταση της τ/κ πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι ο Ε/κ συνομιλητής Ανδρέας Μαυρογιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας σχετικά με το θέμα, δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε την πρόταση και ότι θα παρουσιάσει καινούρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η πλευρά των εργαζομένων περιμένει ακόμα την απάντηση των εργοδοτών, στην πρόταση για ορισμό του κατώτατου μισθού στις 1830 ΤΛ (περίπου 650 Ευρώ). Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς σε αξιολόγηση που έκανε για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι ο πραγματικός λόγος που η ε/κ πλευρά επιμένει τόσο στο κοινό ανακοινωθέν είναι για να αναγκάσει τη τ/κ πλευρά να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αυτό είναι παράνομο», αναφέρει ότι η «γενική εισαγγελία» αποφάσισε ότι η σύμβαση μεταξύ του «δήμου» Λευκωσίας και της διαφημιστικής εταιρίας Ρεμόν είναι παράνομη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι φοιτητές της παράνομης παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ, πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας λόγω του ότι εδώ και τρεις μήνες δεν καταβάλλονται τα χρήματα των υποτροφιών τους. Αλλού γράφει ότι ο Γιορκαντζίογλου, σε δηλώσεις τους σχετικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα, είπε ότι κατά την περίοδο των τριών μηνών που βρίσκεται το ΡΤΚ στην «εξουσία», η αύξηση που επιβλήθηκε είναι της τάξης των 25 κουρουσίων (περίπου 0.05 σεντ).

Keywords
Τυχαία Θέματα