Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Θέματα και δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό, οι επικείμενες εκλογές στο ΡΤΚ και η εκδήλωση διαμαρτυρίας της οικογένειας νεαρού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Σταμάτα να δίνεις λεφτά και τράβα φύγε» γράφει ότι αυτό είπε ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ Καθηγητών ΚΤΟΕΟΣ Ταχίρ Γιοκτσεμπέλ, ως απάντηση προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Μεβλούτ

Τσαβούσογλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έβαλε στο στόχαστρο τις τουρκοκυπριακές συντεχνίες. Σε άλλο θέμα κάνει μια μικρή αναφορά στη ζωή Τουρκοκυπρίων που πολέμησαν κατά την τουρκική εισβολή κατά της Δημοκρατίας και σε άλλες διενέξεις. Αλλού αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ευρώπη αρχίζουν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το ΡΤΚ θα γίνει ακόμα πιο δυνατό» γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ Ασίμ Ακάνσοϊ, ο οποίος είναι ένα από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι με την εκλογή του θα γίνει μια γενική αναδιάρθρωση στο κόμμα. Σε άλλο θέμα με φωτογραφίες που δείχνουν παραμέληση διαφόρων σημείων στη Κερύνεια η εφημερίδα γράφει ότι οι «αρχές» έχουν παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό αρκετές περιοχές της Κερύνειας που χρειάζονται συντήρηση και επιδιόρθωση. Αλλού αναφέρει ότι η οικογένεια και οι φίλοι του νεαρού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στο Καραβά την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τόπο του δυστυχήματος, καλώντας τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα για την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων, το συντομότερο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πλέον κάτσετε στη γωνιά σας» αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι αυτός που κάνει κουμάντο στο ποδόσφαιρο είναι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και όχι τα πολιτικά κόμματα. Αλλού αναφέρει ότι η υπερβολική λατόμευση στον Πενταδάκτυλο απειλεί με καταστροφή την περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι το θέμα της επιστροφής του Βαρωσιού είναι μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αν δεν υπάρξει λύση δεν θα σταματήσει η μετανάστευση» αναφέρει ότι ο πρόεδρος του συλλόγου Τουρκοκυπρίων του Enfield της Αγγλίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι οι Τ/κ πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, η μετανάστευση του Τουρκοκυπρίων σε άλλες χώρες δεν θα σταματήσει. Αλλού γράφει ότι αυτή τη βδομάδα οι δύο διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Μαυρογιάννης και Ερτούγ, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για ξεχωριστές συναντήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κιντ, είπε ότι αν η Κύπρος το «παίξει λάθος» στο θέμα του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να ξεκινήσει πόλεμο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σκληρή κριτική» γράφει ότι ο πρόεδρος του τ/κ «βιομηχανικού επιμελητηρίου» Αλί Τσιραλί, επέκρινε τα βιομηχανικά επιμελητήρια της Τουρκίας, εκτός από αυτό των Αδάνων, ότι η στάση που κράτησαν στην εξέταση της υπόθεσης αν τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να παράγουν ρακί και να το πουλούν στη Τουρκία, ήταν αυτή που συνέβαλε στην αρνητική εξέλιξη της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις των δύο υποψηφίων για την προεδρεία του ΡΤΚ στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου, Οζκάν Γιορκαντζίογλου και Ασίμ Ακάνσοϊ. Αλλού γράφει ότι ο επιχειρηματίας Ουνσάλ Οζμιλενλέρ, δήλωσε ότι το μόνο εμπόδιο στο τομέα της γεωργίας στα κατεχόμενα είναι η γραφειοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα