Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Δηλώσεις για την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών και το Κυπριακό, οι συναντήσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ στην Άγκυρα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις και το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο Τσανγκάρ στην ενέργεια ‘παλουκιού’» γράφει ότι και ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Τσαγκάρ συμμετέχει στην ενέργεια διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες μια ομάδα πολιτών ενάντια στις αυξήσεις και στην επιβολή ψηλών τόκων, κρατώντας παλούκια που έγραφαν πάνω

λέξεις όπως καύσιμα, τόκοι, ηλεκτρικό, γιατί στην Τουρκική γλώσσα υπάρχει η έκφραση «φάγαμε παλούκι» που σημαίνει μας εξαπάτησαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ομοσπονδία Κοινοταρχών Τουρκίας έδωσε στον Ντερβίς Έρογλου το τίτλο του επικεφαλής κοινοτάρχη. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα σε διάφορα μέρη στα κατεχόμενα 59 οργανώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Κατηγορούν ο ένας τον άλλο» γράφει ότι οι δύο πλευρές, μετά την συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου, κατηγορούν η μία την άλλη με σκληρή γλώσσα, για αδιάλλακτη στάση. Αλλού γράφει ότι η εντός των τειχών Λευκωσία, αφέθηκε εγκαταλειμμένη για χρόνια και δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο για τη συντήρηση της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «πρόεδρος» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Άγκυρα με το Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε αυτά που έπρεπε και ότι λόγω του «εμπάργκο» τα κατεχόμενα δεν κατάφεραν να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Αρχίζουν οι εργασίες υποθαλάσσιας εγκατάστασης» γράφει ότι ο Διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού από τη Τουρκία στα κατεχόμενα, του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας Μπιρόλ Τσινάρ, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εργασίες υποθαλάσσιας εγκατάστασης για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο του 2014. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός τροφίμων, γεωργίας και ενέργειας» Οντέρ Σεννάρογλου, δήλωσε ότι τα οικονομικά βοηθήματα που δίνονταν μέχρι τώρα για την παραγωγή γάλακτος θα μειωθούν σταδιακά. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ο «πρόεδρος»της οργάνωσης βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων δήλωσε ότι μετά από την απόφαση αυτή, η αύξηση στην τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αναπόφευκτη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Επιμένουμε σε λύση» γράφει ότι στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Σιμπέλ Σιμπέρ με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ στην Άγκυρα, τονίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος επιδεικνύουν πάντα στάση θετική απέναντι στη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, δήλωσε ότι οι δικαιολογίες που έβρισκε μέχρι τώρα ο Νίκος Αναστασιαδής για να μην παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν εξαντληθεί και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί προγραμματίζουν στις 7 Δεκεμβρίου να περάσουν από οδόφραγμα της Ζώδιας και να καλλιεργήσουν τα «υποτιθέμενα» δικά τους χωράφια που βρίσκονται εκεί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Έρευνα για τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια από την ‘αστυνομία’» γράφει ότι ξεκίνησε η έρευνα για τους ισχυρισμούς των αδελφών Κουννά, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις αρχές Νοεμβρίου για υπόθεση ληστείας, ότι κατά την διάρκεια της εξαήμερης κράτησης τους, υπέστησαν βασανιστήρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο τ/κ όμιλος επιχειρήσεων Esmen Group άνοιξε κατάστημα στη «Νότια» Κύπρο όπου πουλά τα αρώματα μάρκας D&P. Αλλού γράφει ότι τα τελευταία δύο χρόνια στα κατεχόμενα έγιναν 262 καταγγελίες για άσκηση βίας εναντίων γυναικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα