Επίσκεψη Ομπάμα στη Σουηδία πριν τη σύνοδο των G20

09:24 4/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Τη Σουηδία επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα πριν μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για την οικονομική σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).


Στη διάρκεια της πρώτης διμερούς επίσκεψης ενός Αμερικανού προέδρου στη χώρα, ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ και θα συμμετάσχει απόψε σε δείπνο εργασίας με ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών.

Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να είναι το θέμα της Συρίας, καθώς και η παγκόσμια οικονομία, η καθαρή ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.

Η επίσκεψη στη Σουηδία είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο, λίγο μετά την ακύρωση από τον Ομπάμα της προγραμματισμένης συνάντησης με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την προσφορά ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στη Στοκχόλμη, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, πραγματοποιήθηκε μια μαζική επιχείρηση ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι 2.000 αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους εκλήθησαν από άλλα μέρη της χώρας, έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια του αμερικανού προέδρου, μαζί με Αμερικανούς πράκτορες.

Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης έχουν προειδοποιηθεί για διακοπές της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδούς και μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν αποκλειστεί.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη Σουηδία «στενή φίλη και σύμμαχο», διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου.

«Όχι στον Μεγάλο Αδελφό Ομπάμα» είναι το κεντρικό θέμα διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το Δίκτυο 4 Σεπτεμβρίου το οποίο επικρίνει τις αμερικανικές δραστηριότητες παρακολούθησης που αποκάλυψαν ο Σνόουντεν και άλλοι.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο επέμβασης στη Συρία και πάει προς ψήφιση

ΗΠΑ: Αντίθετοι με την επέμβαση στη Συρία οι Αμερικανοί

Keywords
Τυχαία Θέματα