«Ένας από τους πιλότους δεν ήταν στο πιλοτήριο του Airbus κατά τη συντριβή»

Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη την Τρίτη (24/03/2015) στις γαλλικές Άλπεις, με τραγικό απολογισμό το θάνατο…

«Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς», υποστηρίζει ένας ερευνητής του καταγραφέα των συνομιλιών. «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση» λέει ο ερευνητής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί

να σπάσει την πόρτα», πρόσθεσε ο ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Δεν διευκρινίζεται αν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.

Η αποκάλυψη των New York Times δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές τη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων στο Παρίσι, όπου βρίσκεται το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus, στο οποίοι καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο (CVR).

Δείτε live τι μεταδίδει η γαλλική τηλεόραση

Eπισήμως, ο διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάλυσης αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA), τόνισε από την πλευρά του την Τετάρτη (25/03/2015), σε συνέντευξη Τύπου, πως πολλά από τα δεδομένα που έχουν ανακτηθεί, είναι αξιοποιήσιμα: «Καταφέραμε να ανακτήσουμε μέρος του ηχητικού υλικού και αξιοποιήσιμα αρχεία, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη», είπε ο Ρεμί Ζουτί, προσθέτοντας, ωστόσο, πως θα χρειαστεί χρόνος, ίσως και μήνες, για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων που έχουν ανακτηθεί. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν είναι γνωστή η διάρκεια των συνομιλιών, ούτε η γλώσσα στην οποία μιλούσαν οι κυβερνήτες.

Όπως είπε ο Ρεμί Ζουτί, το Airbus της Germanwings συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα στη δύσβατη περιοχή των γαλλικών Άλπεων. Το τελευταίο μήνυμα από το πιλοτήριο ήταν συνηθισμένο, όπως είπε, και δήλωνε την πορεία του. Ένα λεπτό αργότερα, το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική πορεία, που διήρκησε από 8 έως 10 λεπτά, μέχρι τη συντριβή του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εξήγηση, υποστήριξε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, για το τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους, περιοριζόμενος μόνο στο να επιβεβαιώσει πως στο Αίρμπας δεν σημειώθηκε έκρηξη κι ότι συνέχιζε να πετάει κανονικά μέχρι να συντριβεί.

Σύμφωνα πάντως με την πηγή που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης, και την οποία επικαλούνται οι New York Times, η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.

Μια άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε μπει «πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa». Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Δείτε τη 3D απεικόνιση με τα -μέχρι στιγμής- γνωστά δεδομένα για τη συντριβή του αεροπλάνου, από το NBC News:

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η βουτιά του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου 10 λεπτά μέχρι την πτώση στις γαλλικές Άλπεις και οι αρχές ερευνούν τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις στιγμές στο πιλοτήριο. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι το αεροσκάφος χωρίς έγκριση άρχισε να κατεβαίνει από το ύψος που είχε και πετούσε στα 6.000 πόδια μέχρι που χάθηκε από τα ραντάρ και συνετρίβη.

Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα στο σημείο της συντριβής, ενώ οι εικόνες που μεταφέρουν οι άνδρες που συμμετέχουν είναι σοκαριστικές.

Σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη μαρτυρίες από διασώστες και άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση στις γαλλικές Άλπεις, αναφέρει ότι τόσο το αεροπλάνο όσο και τα πτώματα των θυμάτων έχουν κομματιαστεί: «Από τα πτώματα των επιβαινόντων δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα», ανέφερε ένας από τους ειδικούς που συμμετέχουν στις έρευνες, λέγοντας ότι θα είναι τρομερά δύσκολο να μεταφέρουν τα νέα στους συγγενείς των θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα