Εκβιάζουν οι τροϊκανοί: Απολύσεις εδώ και τώρα ή νέα μέτρα

Ζητείται η απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους -

Σε πανικό η κυβέρνηση που αναζητεί νομοθετική φόρμουλα για τις απολύσεις

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τις απολύσεις στο Δημόσιο να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν «στρατοπεδεύσει» στο υπουργείο

Οικονομικών και ζητούν «διευθύνσεις και ονόματα», δηλαδή συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν άμεσα από το Δημόσιο και τον ακριβή αριθμό όσων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Η απόφαση για απολύσεις υπαλλήλων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να θεωρείται οριστική και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα «κλειδώσει» στη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία κλείνει προς 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, 7.000 ως το τέλος του έτους και να εκκρεμούν ακόμη 12.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Η κυβέρνησης από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους και αναζητεί νομοθετική φόρμουλα για τις απολύσεις στο Δημόσιο, επιχειρώντας παράλληλα να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και της κοινωνικής έντασης που θα προκληθεί με τις απολύσεις τόσων χιλιάδων υπαλλήλων.

Ωστόσο συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσαν ότι οι επικεφαλής της τρόικας απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η συμφωνία με την τρόικα δύσκολα θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα στις 12:00 το μεσημέρι.

Αναζητείται η «χρυσή τομή»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο βασικό κορμό των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αν και υπάρχουν ακόμα δύο τεχνικής φύσεως θέματα που είναι ανοικτά.

Η τρόικα θέτει επίσης ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της μίας τουλάχιστον υπό-δοσης την ολοκλήρωση ενός σημαντικού αριθμού φορολογικών ελέγχων.

Αντιθέτως, σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη, αφού από τα έσοδα που θα προκύψουν από το εν λόγω μέτρο και από τις παραπάνω ρυθμίσεις, αναμένεται να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα