Εκτόξευσε πύραυλο η Βόρεια Κορέα

Στην εκτόξευση ενός πυραύλου προέβει στις 07:39 τοπική ώρα (01:39 ώρα Ελλάδας) η Βόρεια Κορέα. Ο πύραυλος σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ πρόκειται να θέσει σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να τιμηθεί η 100ή επέτειος από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ (15η Απριλίου 1912).

Την πληροφορία περί της εκτόξευσης του πυραύλου μετέδωσε εξάλλου και το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο πηγή της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο να εκτοξεύσει

τον πύραυλο είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα, λόγω των ανησυχιών ότι αποτελεί μια συγκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) είχαν καλέσει πριν από λίγο τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει την εκτόξευση.

Την εκτόξευση επιβεβαίωσαν ένας μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος κι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας, οι κυβερνήσεις στη Σεούλ και στην Ουάσινγκτον ελέγχουν τα δεδομένα για να εξακριβώσουν εάν και κατά πόσον ήταν επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου

Η ανακοίνωση των σχεδίων της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει τον πύραυλο -μια ενέργεια που σύμφωνα με την Δύση, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αποτελεί μια συγκαλυμμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές- είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις και έθεσε εν αμφιβόλω την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για το θέμα, όπως ανακοινώθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 09:00 (τοπική ώρα) το υπουργικό συμβούλιο της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος Unha-3 απογειώθηκε από ένα νέο πεδίο εκτοξεύσεων κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα