Είναι πολλά τα... τηλεοπτικά κ. Μπερτομέου;

Ο ρόλος του «μεσάζοντα», η δεδομένη απώλεια εσόδων για τις ελληνικές ΚΑΕ και τη διοργανώτρια αρχή και τα… ερωτήματα προς τον εκτελεστικό διευθυντή ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει σύντομα...

Στο μαγικό κόσμο της Euroleague του Ζόρντι Μπερτομέου, συμβαίνουν ουκ ολίγα θαυμαστά έργα, από καταβολής του θεσμού. Πάντα με... γνώμονα την ανάπτυξη της διοργάνωσης,

όπως ευαγγελίζεται ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας, πάντα προς όφελος των ομάδων που τη δημιούργησαν, τη στηρίζουν και επενδύουν κάθε χρόνο σε αυτή.

Ή μήπως όχι;

Ο Ζόρντι Μπερτομέου δεν είναι χθεσινός και ως... έμπειρος παράγοντας έχει φροντίσει να έχει τους δικούς του ανθρώπους σε όλες τις ισχυρές χώρες της διοργάνωσης. Ανθρώπους για όλες τις δουλειές, ακόμα και για τις πιο δύσκολες. Ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεται «τυφλά», αφού έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, περνώντας -βέβαια- τις απαραίτητες εξετάσεις με επιτυχία.

Ενας τέτοιος άνθρωπος βρίσκεται και στην Ελλάδα και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είναι ο «συμπαίκτης» - κλειδί του Μπερτομέου, στον παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της εκμετάλλευσής τους, κυριολεκτικά, από την Ευρωλίγκα.

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να μιλήσουμε με ονόματα για την ταυτότητα του συνδετικού κρίκου, αν φυσικά χρειαστεί, θα το κάνουμε.

Θα μιλήσουμε με γεγονότα...

Ισχυρός, λοιπόν, παίκτης της διαφημιστικής αγοράς και των χορηγιών, συνεργάζεται με την Ευρωλίγκα και εμφανίζεται ως εκείνος που διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματά της, τα οποία και πουλάει στην Ελλάδα.

Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν ιδιαίτερα σκληρό «παίκτη». Δεν ρισκάρει. Λέγεται ότι «παίζει» έντονα με την προμήθεια μέσω της οποίας εξασφαλίζει το δικό του κέρδος.

Και όχι μόνο, ενδεχομένως...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2009, μετά το Final 4 του Βερολίνου, η Nova φέρεται να προσέφερε απευθείας στον Μπερτομέου 5 εκ. ευρώ προκειμένου να συμφωνήσουν αμέσως για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ζητώντας να μην υπάρξει παρέμβαση από κανέναν μεσάζοντα στη διαπραγμάτευση. Το... αυτονόητο για πολλούς. Όχι, όμως και για τον Μπερτομέου που απέρριψε την πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη. Τελικά, μέσω του ανθρώπου του, παρουσίασε προσφορά μικρότερη των 5 εκ. ευρώ. Ήθελε, σώνει και καλά να υπάρχει στο παιχνίδι ο μεσάζοντας. Γιατί; Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος...

Σημασία έχει ότι το Deal ολοκληρώθηκε τότε μέσω μιας γυναίκας που κατείχε θέση - κλειδί στον ΕΣΑΚΕ και σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «μεσάζοντα».

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπεγράφη το 2009 εκπνέει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 και σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του νέου.

Και κάπου εδώ τίθενται πολλά ζητήματα. Πρώτο και κυριότερο, αυτό της ίσης αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Οι ισπανικές ομάδες έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα της ατομικής διαπραγμάτευσης χωρίς να εμπλέκεται η Ευρωλίγκα και οι... μεσάζοντές της, παραχωρώντας τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα σε διαφορετικά κανάλια. Σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ διαπραγματεύσεις με τα κανάλια, χωρίς να ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από την Ευρωλίγκα, τον Μπερτομέου και τους πιθανούς - απίθανους μεσάζοντές του.

Αντίθετα, στην Ελλάδα που οι ομάδες της κυριαρχούν στη διοργάνωση και αποδεδειγμένα είναι από τις πιο εμπορικές σε αυτή, πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα να τα διαπραγματεύεται η Ευρωλίγκα με τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο - μεσάζοντά της.

Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα: Γιατί δεν μπορούν να διαπραγματευτούν μόνες τους οι ελληνικές ομάδες απευθείας με τα κανάλια και καταλήγουν σε αυτά μέσω του εξουσιοδοτημένου του Μπερτομέου;

Την απάντηση θα πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας. Είναι σαφές ότι αυτή η πρακτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα συνιστά απώλειες για τις ελληνικές ομάδες. Και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό. Φημολογείται ότι στο έσοδο της συμφωνίας του 2009, των 4.5 εκ. ευρώ, αυτό που δηλώθηκε ήταν τα 4 εκ ευρώ. Προφανώς τα 500 χιλιάρικα που... χάθηκαν στη διαδρομή, μπορεί να ήταν η προμήθεια του «μεσάζοντα» ή να αφορούσαν και άλλες κρατήσεις. Δεδομένο είναι ότι η Ευρωλίγκα προχωρά από τα τηλεοπτικά συμβόλαια σε παρακράτηση του 30% υπέρ της διοργάνωσης.

Γι' αυτό και πρέπει πάση θυσία στην επόμενη διαπραγμάτευση να «εξαφανιστεί» ο μεσάζοντας, ώστε οι ομάδες να αποκτήσουν το δικαίωμα της απευθείας διαπραγμάτευσης με τα κανάλια και να αυξήσουν όχι μόνο τα δικά τους έσοδα, αλλά και της ίδιας της Ευρωλίγκας.

Μπορεί ο Ζόρντι Μπερτομέου να αρνηθεί κάτι τέτοιο; Μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των ελληνικών ομάδων και κατ' επέκταση του ίδιου του ταμείου της Euroleague που διοικεί;

Σε λίγο καιρό θα το γνωρίζουμε και αυτό...

Keywords
Τυχαία Θέματα