«Εγκληματική» ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη σκέψη να αυξήσει τον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5%…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε αύξηση του ΦΠΑ, προτιμώντας την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδιο για την αύξηση

του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, που ισχύει σήμερα για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Το σχέδιο, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να κοστολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο, συζητήθηκε και στη σύσκεψη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού, του Ευάγγελου Βενιζέλου και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Εξερχόμενος, από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε μία πρώτη δήλωσή του για το θέμα χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμα και τη σκέψη αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα.

«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών. Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», τονίζει ο κ. Λουράντος.

Μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα σημαίνει περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου ποσού για τους ασφαλισμένους από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ. Με συντελεστή 6,5%, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε ποσό 100 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ., άρα μία ενδεχόμενη αύξηση θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο το ήδη ανεπαρκές ποσό που διαθέτει το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Ερώτημα επίσης αποτελεί ποιος θα σηκώσει το βάρος μίας αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, οι ασθενείς και δη οι ευπαθείς ομάδες και οι συνταξιούχοι, που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν ή οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μέτρα όπως το rebate και το clawback και οι συνεχείς οριζόντιες μειώσεις τιμών τις έχουν οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα