ΕΕ: Δημοσιονομική «αγχόνη» για τις απείθαρχες χώρες

Αποσπάσματα του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters.


Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται πρόστιμο έως 0,1% του ΑΕΠ από το ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πετυχαίνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

'Ολες οι χώρες της ΕΕ πλην της Βρετανίας θα κληθούν να εγκρίνουν το δημοσιονομικό σύμφωνο και μόλις γίνει αυτό θα πρέπει εντός ενός έτους

να ενσωματώσουν στο Σύνταγμά τους κανονισμό που θα ορίζει ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ, διαφορετικά θα επιβάλλονται αυτόματα κυρώσεις.

Πρόκειται για αυστηρότερη εκδοχή του συμφώνου σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο όπου οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να παραπέμψουν άλλο κράτος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν έκριναν ότι αυτό δεν είχε ενσωματώσει το κανονισμό περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο Σύνταγμά του.

Τώρα βάσει του τελευταίου προσχεδίου, αν μία χώρα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον "χρυσό κανόνα" θα της επιβάλλεται πρόστιμο.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου,

Τα έσοδα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που ESM, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Στα 500 δισ. ευρώ τα αποθεματικά του EFSF και του ESM

Η συνδυασμένη χρηματοδοτική ικανότητα του μόνιμου και του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF και του ESM, θα παραμείνει προς το παρόν στα 500 δις ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο συνθήκης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Πέμπτη.

"Η αρχική μέγιστη χρηματοδοτική ικανότητα του ESM έχει προσδιοριστεί στα 500 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων διάσωσης του EFSF", ανέφερε το προσχέδιο.

Πάντως το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα επανεξετάσει το θέμα τον Μάρτιο και ίσως αποφασίσει να ενισχυθούν τα "πυρομαχικά" του μόνιμου μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μόλις αυτός τεθεί σε ισχύ.

Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις λάβει την έγκριση των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 90% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου -- έναντι 95% που προβλεπόταν αρχικά.

Το EFSF, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης ύψους 400 δις ευρώ, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την στήριξη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και αναμένεται να χρηματοδοτήσει και το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

"Η επάρκεια, ωστόσο, της συνδυασμένης χρηματοδοτικής ικανότητας του ESM και του EFSF θα επανεξεταστεί πριν από την εφαρμογή της παρούσας Συνθήκης", σύμφωνα με το προσχέδιο.

"Αν χρειαστεί, αυτή θα αυξηθεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM μόλις τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συνθήκη", σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν τον Μάρτιο αν τα 500 δισ. ευρώ είναι αρκετά ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα