Δ.Υγεία: Εφιάλτης η νέα (;) μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Ίσως δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο ακροατήριο για τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, από αυτό της εκδήλωσης στη Ρόδο,…

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2015, θα μειωθεί περαιτέρω από τα 2 δισ. ευρώ και θα φθάσει στα 1,92 δισ.

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς ένας κυβερνητικός παράγων προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, τη στιγμή που το θέμα αυτό είναι ήδη νομοθετημένο και ενώ έχουν ήδη προηγηθεί συζητήσεις και ζυμώσεις με την κοινότητα της φαρμακοβιομηχανίας.

Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι τόσο ο κ. Βορίδης όσο και η κυβέρνηση θα είναι ήσυχη, καθώς θα έχουν

ακούσει και εφαρμόσει με ευλάβεια τις επιταγές της Τρόικας, η οποία μιλάει για δαπάνη στην Ελλάδα, που θα αγγίζει το 1% του ΑΕΠ.

Έτσι οι ασθενείς θα γευτούν το «πικρό ποτήρι» της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα φάρμακα από αυτά που χρειάζονται ή να κόβουν τις θεραπείες τους, τακτική στην οποία συνήθισαν τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου.

Υπενθυμίζουμε πως στο ποσό των 2 δισ. ευρώ για το οποίο είχε δεσμευθεί και νομοθετήσει ο κ. Βορίδης, περιλαμβάνονται η δαπάνη για τους ανασφάλιστους, αλλά και η δαπάνη για τα εμβόλια.

Όπως είναι φυσικό, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ήδη κάνει λόγο για μία κατάσταση ασφυξίας, με δραματικές συνέπειες στους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει προτείνει η δαπάνη για τους ανασφάλιστους να κατευθυνθεί σε έναν άλλο λογαριασμό –κονδύλι πρόνοιας- ώστε οι ευπαθείς αυτές ομάδες να έχουν ανεξάρτητα πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα.

Την ίδια ώρα, τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας όσο και οι φαρμακοποιοί, ζητούν διαρκώς διόρθωση (και όχι αύξηση) της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ, ως μόνη διέξοδο στην ανθρωποκτόνα αυτή κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί.

Φυσικά, η κατάσταση θα γίνει τρομακτική εάν –τελικά- αποδειχθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη (περιλαμβάνει ήδη ΦΠΑ 6,5%) πέφτει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ για τα φάρμακα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι επομένως πολύ προσεκτική, όταν μιλάει για περαιτέρω μείωση της δαπάνης, διότι τα πράγματα δεν έχουν μόνο λογιστική διάσταση, αλλά και ανθρώπινη...

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα