Δραματική η κατάσταση με τα έσοδα

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η κατρακύλα των εσόδων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στο 20ήμερο του Μαΐου, η μείωση που έχει σημειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα προσεγγίζει πλέον το 20%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, από εβδομάδα σε εβδομάδα, η κατάσταση χειροτερεύει.

Κι αυτό γιατί, μόλις προ μιας εβδομάδας, η εκτίμηση που υπήρχε είναι ότι η υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα έφτανε στο

15%. Αλλά μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες η υστέρηση μεγάλωσε.

Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, χτύπησε καμπανάκι στο υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, για να εξετασθεί η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, και να αποφασισθούν άμεσα μέτρα για να διορθωθεί (όσο μπορεί).

Και στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για την ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει ακόμα και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, οφειλετών του δημοσίου, ακόμα και για ποσά της τάξης των 300 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει κατάσχεση ακόμα και μισθού ή σύνταξης, σε περίπτωση μη απόδοσης βεβαιωμένων οφειλών, αλλά μέχρι σήμερα ουσιαστικά παρέμενε ανενεργός.

Τώρα, όμως, κρίθηκε σκόπιμο να αρχίσει να εφαρμόζεται αφού η κατάσταση από το μέτωπο των εσόδων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Υστέρηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι είναι πρωτοφανής, ως ποσοστό και ασφαλώς θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα, πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Το θέμα είναι όμως αν προλαβαίνουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν την κατάσταση, έστω και με αυτά τα μέσα…

Keywords
Τυχαία Θέματα