Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους

Κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τα χιλιάδες παιδιά που δεν εμβολιάζονται, ενώ οι ανασφάλιστοι μετρώνται πια σε εκατοντάδες χιλιάδες

Ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες ασθενείς στην Αττική και στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορέσουν να έχουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη ιδίως αν είναι χρόνιοι ασθενείς, «υιοθετούν» ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

(ΣΦΕΕ).

Για το λόγο αυτό, οι δύο φορείς θα υπογράψουν τις επόμενες ημέρες ένα σύμφωνο συνεργασίας, που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα καλύπτει αρχικά 1500 ανασφάλιστους και ανέργους το μήνα.

Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μάλιστα ο ΕΟΦ αλλάζει τον τρόπο χορήγησης παγίων δωρεών, ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα ταχύτερα.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια συγκυρία όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα φτάνει το 33%, και ενόσω οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Την ίδια ώρα, το κράτος δαπανά 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για νοσηλείες ανασφάλιστων, όμως κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί για τους ανασφάλιστους στα Κέντρα Υγείας και τους δήμους. Όμως η αδυναμία πρόσβασης των ανασφαλίστων στον εμβολιασμό, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ανθρωπιστική κρίση

«Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική, με τον Έλληνα πολίτη συνεχώς βαλλόμενο και στο επίπεδο της Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης και κατήγγειλε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική και στη νοσηλευτική περίθαλψη, ενώ χιλιάδες Ελληνόπουλα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το βασικό εμβολιασμό και πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

«O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας», πρόσθεσε, «θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που υποφέρει και τον έχει ανάγκη μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδος». Για το λόγο αυτό ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο η συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 6.300 ανασφάλιστοι, έχουν γίνει 15.000 ιατρικές επισκέψεις για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, ενώ πολύ άλλοι ασθενείς έχουν επισκεφθεί τα παραρτήματα του Ιατρείου. Από το Κοινωνικό Φαρμακείο επίσης εκτελέσθηκαν δωρεάν συνταγές σε πάνω από 3.000 ανασφάλιστους.

Τη στήριξη του ΕΟΦ στην πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ, για τη διάθεση φαρμάκων από τα Κοινωνικά Φαρμακεία, έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος χαρακτήρισε την προσπάθεια αξιέπαινη και δεσμεύτηκε να διευκολύνει την υλοποίησή της.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε κάθε δήμο και ενορία - από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία ή τον εφημέριο αντίστοιχα - θα πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία και η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης των δικαιούχων της βοήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δωρεάν,dorean